Народното събрание избра Константин Пенчев за член на Конституционния съд

Политика

08-10-2015, 11:05

Снимка:

©Булфото

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Натежаха гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок

Парламентът избра досегашния омбудсман Константин Пенчев за член на Конституционния съд.
При кворум от 66 депутати в подкрепа на неговата кандидатура, издигната от ГЕРБ, гласуваха 98 народни представители, "против" бяха 12, а 33 депутата се въздържаха. Основната подкрепа дойде от групите на ГЕРБ и Реформаторския блок.


За номинирания от Патриотичния фронт бивш заместник главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев пък гласа си дадоха 62 депутати, "против" се обявиха 11, а 72 се въздържаха. Кандидатурата на Кожарев, който е традиционно активен представител на мнозинството във ВСС, бе подкрепена масово от народните представители на ПФ, БСП и АБВ.


През тази година изтичат мандатите на четирима конституционни съдии – председателят Димитър Токушев и съдиите Благовест Пунев, Пламен Киров и Красен Стойчев, чиито постове се запълват и от трите квоти – съдебната, на президента и на Народното събрание.


Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд вече избра зам.-председателя на ВКС Таня Райковска, а държавният глава назначи члена на правния си съвет проф. Мариана Карагьозова и бившия премиер Филип Димитров.