Мая Манолова положи клетва като национален омбудсман

Политика

08-10-2015, 10:45

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Започвам мандата си с обиколка на България, каза тя пред парламента

Досегашният депутат от БСП Мая Манолова положи клетва като национален омбудсман пред Народното събрание. Преди това депутатите я освободиха като депутат със 147 гласа "за" и само двама "против" и четирима "въздържали се".


След като официално встъпи в новата си длъжност Манолова се обърна към бившите си колеги, уверявайки, че ще защитава правата на българските граждани "неотклонно и активно".
Тя допълни, че така приключва един етап от кариерата й "в този храм на демокрацията в България", уточнявайки, че казва "приключва", а не "слагам точка", защото смята да поставя пред парламента редица важни теми – "правозащитни, социални, здравни, ще предлагам законови промени".


"Първите ми стъпки и първите ми цели ще бъдат посветени изцяло на срещи с българските граждани. Започвам мандата си с обиколка на България, защото, както обещах, ще бъда омбудсман в действие", завърши изявлението си бившият зам.-председател на парламента.


Манолова бе избрана за омбудсман чрез тайно гласуване на депутатите със 129 гласа, а за другият кандидат – досегашният омбудсман Константин Пенчев, тогава гласуваха 82-ма депутати.


Подкрепа за нея при гласуването за избор изразиха парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха, че кандидатурата й ще бъде подкрепена и от "Атака", и от коалицията "Български демократичен център". Депутатите от ГЕРБ по-скоро бяха срещу избора й заради аферата "Костинброд", припомня медиапул.бг.


Последва остра реакция в социалните мрежи, а вечерта в деня на избора й се проведе граждански протест пред Народното събрание с искане за нейното оттегляне от поста, като дори от "Протестна мрежа" призоваха парламентът да се разпусне. В крайна сметка тя не се оттегли и обеща, че като омбудсман ще съблюдава правата на гражданите да протестират.