Ислямисти ползват БГ сървъри

Общество

08-10-2015, 07:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефът на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев твърди, че този вид престъпления се увеличават

Български интернет ресурси се използват за ислямистки форуми или друг тип комуникации, съобщи началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.
"Общо взето нашата дейност е свързана с потискане на такива възможности", каза Колев. По думите му "българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове и опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност".
Според него интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност като цяло. "Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни, и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността ѝ", обясни Колев пред БНР.
Той каза още, че в последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет. В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубите на някои от тях възлизат на 300 хиляди евро.
Явор Колев каза, че има постоянно увеличение на кибер престъпленията. Става въпрос основно за кражба на данни от банкови карти и кражбата на информация от кореспонденция между компании. Популярни са и измамите със заразяване на компютърни системи и искането на откуп за декриптиране на данните.
"В интернет много лесно може да се намерят хакерски тулове за определен тип атаки. Конвенционалните престъпници, които се занимаваха с по-елементарни престъпления, сега се насочват към кибер атаки. Технологиите станаха достъпни за всички", обясни Колев.