Бизнесът иска фалит на НЕК и закриване на БЕХ

Портфейл

08-10-2015, 06:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В момента правителството изслушва исканията на бизнеса, но все още няма окончателно приети мерки.

Бизнесът предлага да се търсят начини за фалит на НЕК и закриване на Българския енергиен холдинг (БЕХ).Това става ясно от т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, разпространена от четирите работодателски организации - Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата, пише в. "Труд".
Иска се също продажба на проекта за АЕЦ „Белене“, участие на бизнеса в Комисията за енергийно и водно регулиране, постепенно преминаване към свободен пазар на ток и прекратяване на преференциалните цени за електроенергия.
Предложенията са били обсъдени в работна група от представители на бизнеса и на правителството, начело с вицепремиера Томислав Дончев. От кабинета на вицепремиера обясниха, че в момента правителството изслушва исканията на бизнеса, но все още няма окончателно приети мерки.
Работодателските организации предлагат държавата да продаде дела си в американските централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. В момента НЕК притежава 33% в „КонтурГлобал“, а в другата централа няма дял.
Целта на мярката според бизнеса е да бъде вкаран нов инвеститор, който да има правото да изгради далекопровод за директен износ на ток от централите, в замяна на което да не ползва преференциални цени у нас.
От асоциациите предлагат също държавната Българска банка за развитие да изкупи кредитите на зелените централи, така че те да не са толкова натоварени финансово и да могат да продават ток на свободния пазар без преференции.
Настоява се още цената на въглищата от държавните мини да се определя на базата на техните качества, а не както досега от Министерството на енергетиката. От бизнеса също така предлагат от 1 октомври да не се присъединяват нови зелени мощности на преференциални цени.