Никита Михалков: Нямам шансове за „Оскар“ заради Украйна

Новият филм на Никита Михалков „Слънчев удар“ няма особен успех на руския пазар с приходи от едва 1,5 млн. долара при бюджет от 25 млн. долара

Руският режисьор Никита Михалков изрази силно съмнение, че филмът му „Слънчев удар“, който е предложението на Русия за наградата „Оскар“, ще попадне сред номинираните. Пред РИА Новости руският кинопатриарх заяви, че според него решението на кого да бъде връчено най-престижното отличие в киното ще бъде повлияно от политиката.

„Уверен съм, че няма да попаднем в шорт-листата на Оскарите. И тук не говоря за вкусове. Аз съм в черния списък на Украйна, това е политика“, смята Михалков.

Режисьорът разказа, че за него било напълно изненадващо решението „Слънчев удар“ да бъде предложен за номинация за „най-добър чуждоезичен филм“. Той разбрал за избора на руския филмов комитет от есемес. Учудил се, но същевременно се успокоил:

„Сега, когато филмът вече е предложен за наградата, ще е много трудно да кажат „Михалков сам си връчва „Златен орел“. Аз въобще не знаех, че „Слънчев удар“ е в списъка.

Никита Михалков е щастлив, че членовете на Американската киноакадемия „и да искат, и да не искат, ще бъдат принудени да изгледат филма ми“.

Изборът „Слънчев удар“ да бъде пратен на „Оскарите“ бе оповестен на 21 септември. Продукциите за категорията „най-добър чуждестранен филм“ се посочват от национални комитети, след това членовете на Американската киноакадемия подбират пет филма, които официално получават номинация за „Оскар“.

„Слънчев удар“ нямаше особен успех на руския пазар и събра едва 1,5 млн. долара при бюджет от 25 млн. долара. Лентата получи пет приза „Златен орел“, руският аналог на "Оскар", в това число и за най-добър игрален филм, но не беше приета възторжено от зрителите. В сайта IMDB рейтингът й е едва 5,6 бала, а в руския портал „Кинопоиск“ – 6,2 от 10.

Критиката също не прие „Слънчев удар“, нарече го дори „Полов акт за 965 млн. рубли“.

През последните 10 години Русия два пъти е номинирала филми на Михалков за „Оскар“. През 2011-а беше избрана военната драма „Изпепелени от слънцето 2: Цитаделата“, но тя не попадна сред петте избрани от Академията. Драмата „12“ беше предложена през 2007-а, но тогава „Оскар“ получи австрийският филм „Фалшификаторите“.

През 1995 г. филмът на Михалков „Изпепелени от слънцето“ бе награден с „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.