Ескалация на насилието в Израел

Свят

07-10-2015, 18:33

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Премиерът отложи визитата си в Германия

Заподозрян като палестински екстремист намушка с нож и рани израелски войник, но впоследствие е бил застрелян от специалните части, обяви полицията. Вълната от насилието принуди израелския премиер да отложи визитата си в Германия, съобщава "Ройтерс".


Часове по-рано полицията съобщи, че 18-годишна палестинка е намушкала израелец близо до храм в Йерусалим. След това е била простреляна и ранена от пострадалия мъж. Била е ранена сериозно.


И израелските, и палестинските лидери са се опитали да успокоят нарасналото улично насилие, което е изострено от конфронтациите около комплекса Ал-Акса в Йерусалим.


Четирима израелци са били убити, след като са били намушкани с нож в Йерусалим и улични престрелки на Западния бряг от четвъртък насам. Двама палестинци са били застреляни, а десетки ранени в сблъсъци със силите за сигурност, което предизвикало опасения от ескалация на напрежението.


При последната атака, арабин наръгал войник в автобус в южния израелски град Кирят Гат, грабнал пистолета му и изтичал в жилищна сграда, обяснява говорителката на полицията. Той е застрелян от полицейските специални части.


Говорителката на полицията не пояснява дали нападателят е бил палестинец или член на арабското малцинство в Израел.


Градът и неговите околности са били относително мирни през последните месеци, но те се намират на близко разстояние с кола от Западния бряг и палестинската Ивица Газа.