Десет точки на Марек Юнион Ивкони в груповата фаза ще ни гарантират директен участник в Шампионската лига

Единствен участник в евротурнирите от наша страна са единствено дупничани

България ще остане без право на директно участие в Шампионска лига от сезон 2017/18. Причината е за това е клубният коефициент на страната. Очаква се той да се срине при новото изчисляване догодина, което ще лиши страната ни от тази привилегия. През този сезон България имаше право на 4 тима в европейските турнири. Ще участва обаче единствено шампионът Марек Юнион-Ивкони, откъдето идва проблемът.

Директното класиране в груповата фаза стана възможно, след като ЦСКА игра сред най-добрите с "уайлд кард" в две поредни години, а след това и дупничани.

През миналата година от родната волейболна централа обявиха, че всички класирали се за Европа тимове са задължени да участват. В крайна сметка обаче единствено Марек ще представлява България. Няма информация отказалите квотите да са глобени за това, след като решението им удря сериозно по клубния волейбол у нас.

За да може все пак България да има директен участник, е необходимо шампионите да спечелят 10 точки в груповата фаза. Които трябва да се съберат с победи над силните отбори на Белогорие, Берлин Ресайклинг и Аркас. И с предимно млади състезатели, каквато е политиката на клуба от няколко години.