"Атака" и БСП се счепкаха кой е по-голям русофил

Политика

07-10-2015, 12:51

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Парламентът реши да не преразглежда позицията си за санкции срещу Русия

Парламентът отказа да преразгледа позицията си за санкциите срещу Русия. С 47 гласа "против" и 31 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на БСП да се задължи правителството да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, който да представи в Брюксел. "За" гласуваха само 52-ма - червените, "Атака" и независимият Велизар Енчев. По време на дебатите в пленарната зала обаче БСП и "Атака" почти се хванаха за гушите в спор кой е по-голям русофил, макар и двете партии да са единодушни, че отпадане на санкциите трябва да има, съобщи "24 часа".


Спорът започна, когато Волен Сидеров обвини червените, че първо инициативата за подобно решение е негова, а те сега се събуждат. Той заплаши да удари червените по главата с папка със справка как като премиер Пламен Орешарски е подкрепил санкциите срещу Русия, а като шеф на НС Михаил Миков не допуснал планирано посещение на председателя на руската Дума у нас. Миков му отвърна с обвинение, че си "къса ризата кресливо", за да обслужва управляващите, които не искат дебат по темата в парламента. И го обвини, че иска с "военнолюбиви предложения българските граждани да се включат може би с двата самолета и с дървени пушки" в решаването на кризата в Сирия. "България е една от най-засегнатите от контрасанкциите на Русия страни, затова й отива да има позиция по въпроса", каза Миков и напомни, че много европейски лидери вече преосмислят позициите си. За 10 месеца щетите върху българската икономика надхвърлят 100 млн. евро, даде пример соцлидерът.


Кристиан Вигенин пък поиска да се премахне черния списък на руски парламентаристи, защото това ограничавало възможносите за диалог между двете страни. "Ако премълчаваме за насилственото прекрояване на границите, каквото бе направено в Крим, утре може подобно нещо да се случи и у нас", напомни защо са санкциите Мартин Димитров от РБ. И попита дали утре Русия няма да реши да направи референдум и да прекрои и друга държава. Любовта към Русия се е превърнала в професия, а за някои лидери и в поминък, включи се и червеният Петър Кънев по адрес на "Атака". "Докато ние политиканстваме на тема Крим, хората си продават стоките", каза соцдепутатът. Той обвини държавата, че се държи като щраус и даде пример, че между Русия и САЩ има 18% ръст на търговията и много европейски държави също продават стоките си на руския пазар.