Щатските полярници на Антарктида злоупотребявали с чашката системно

Свят

07-10-2015, 11:12

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Изследовател варял бира в научна лаборатория

Учени в американските бази в Антарктида трябва да бъдат редовно подлагани на проверки с дрегер, защото често злоупотребяват с алкохола, сочи доклад, цитиран от в. "Индипендънт", пише БГНЕС.
Одитът на дейността бил извършен от Службата на националната научна фондация (NSF) на главния инспектор на антарктическата програма на САЩ (USAP).


В документа е отправено предупреждение, че консумацията на алкохол води до "непредвидимо поведение" от страна на учените. Според доклада редовното посягане към алкохолни напитки от страна на учените водело до побоища, неприлично поведение и отиване на служители на работа след употреба на алкохол.
Макар че в базата "МакМърдо" има три бара, а в станцията на южния полюс "Амундсен-Скот" да има магазин, от който може да се купува алкохол, в разрез с правилата е да употребяваш алкохол в работните помещения и през работно време.


Одитният доклад установява, че мениджър на персонала пресметнал, че 75% от предприетите дисциплинарни действия, са били свързани със злоупотребата с алкохол.
Освен това става ясно, че един от изследователите варял бира в научна лаборатория, но срещу него не били предприети никакви наказателни действия. Този факт предизвикал загриженост за "небрежното прилагане" на правилата за поведение на USAP.


В изявление, цитирано от Wired, говорителят на NSF Питър Уест казва: "Свързаното с алкохол лошо държание не е повече от това на другите антарктически станции".
Но заключенията в доклада са други: „След като в рамките на програмата USAP има злоупотреба с алкохол, сигурността на работното място може да се засили, ако алкохолните тестове се прилагат на всички участници в програмата, които застрашават себе си или другите под влияние на алкохола".


За да няма грешки в пробите, дрегерите трябва редовно да се калиброват. Макар че американското правителство е собственик и ръководи базите в Антарктида, те не са на американска територия. Поради това в одитния доклад е предложено правилата за използване на дрегери да бъдат преразгледани, на което от NSF отговарят, че ще разгледат въпроса. Wired съобщава още, че се обмисля въвеждането на "сух режим" за всички бази.