Калфин: Ще има помощи за най-бедните пенсионери по Коледа

Политика

07-10-2015, 10:51

Снимка:

©on-parliament.com

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Предстои разчет с финансовия министър за точния размер на добавката

Има възможности за коледни добавки за пенсионерите. Надявам се бюджетът да го позволи. Като се види колко са приходите, ще може да се определи и размерът им. Това каза пред бТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той уточни, че добавките зависят от министъра на финансите.


"Това е за хората с ниски пенсии. Като видим какъв е ресурсът, тогава ще ги разпределим. Това не са добавки към пенсиите, това са помощи на най-слабите пенсионери", поясни министърът.


За детските добавки Калфин каза, че те не са средство, с което хората могат да гледат деца. Получават ги семейства, които взимат под 350 лв. на човек. В момента около 800 060 деца получават детски добавки. "Ако решим с този ресурс всяко едно дете да получава добавки, то размерът ще спадне", коментира социалният министър.


"Социалният министър не е човекът който раздава доходи и осигурява жизненото равнище. Няма как социалният министър да намира едни пари и да ги раздава", обясни Калфин. Той напомни, че средната пенсия у нас е 336 лв.


За бежанците министърът е категоричен, че държавата трябва да им осигури настаняване и обяд.
"Не може да бъдат оставяни на улицата. Европейската политика не трябва да бъде за решаване на криза, а за предотвратяване на криза. Проблемът с бежанците трябва да бъде изнесен извън Европа. Решаването му трябва да става максимално близко до мястото на конфликта", каза още Калфин.


"За мен много по-важно е тези хора, които така или иначе са влезли в България, да бъдат под контрол и да бъдат настанени, отколкото да бъдат по улиците и сами да си търсят прехраната", добави той.