Здравното министерство разработва и мобилно приложение към системата за пръстови отпечатъци

Общество

07-10-2015, 06:50

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Идентификацията чрез пръстов отпечатък е нещо, което гарантира нашето присъствие в болница

"Ако търсим да спрем кражбите-фалшиви прегледи, фалшиви хоспитализации и изписвания на лекарства това е начина да удостоверим, че здравно осигурително събитие на наше име става само, когато присъстваме там в болницата, в аптеката или при специалиста". Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти в парламента, след като по-рано вчера предизвика остри реакции с обявяването на система за идентифициране чрез пръстови отпечатъци в болниците и аптеките от догодина, цитиран от Дневник.

"Не казвам, че всяко едно решение е приложимо за всичко, но идентификацията чрез пръстов отпечатък е нещо, което гарантира нашето присъствие там, където се случва здравното събитие", поясни министърът. По думите му "всеки един български гражданин, който вади лична карта, има своя пръстов отпечатък в системата на МВР" и няма никаква пречка информационните системи на държавата за изразходване на публични средства като здравните осигуровки, да са свързани "с един много прост начин за идентификация".

Освен системата за пръстови отпечатъци в болниците, по която вече се работи, министърът на здравеопазването обяви, че се разработва и приложение за мобилни телефони, което ще уведомява пациентите ако има "здравно-осигурително събитие на ваше име".

Всяко устройство за снемане на отпечатъци ще струва около 20 евро на държавния бюджет, а мобилното приложение ще може да се сваля безплатно от сайтовете на Министерството на здравеопазването и на здравната каса. И двете по план трябва да се въведат в началото на следващата година.