Цацаров поиска имунитета на побойника над журналисти

Политика

06-10-2015, 17:30

Снимка:

front.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пребиха екип на Нова тв в Самоков (ВИДЕО)

Реформаторите: ДПС да поеме политическа отговорност

Главният прокурор Сотир Цацаров иска Централата избирателна комисия (ЦИК) да отнеме имунитета на кандидата за общински съветник в Самоков Трайчо Василев-Пиже, съобщи Нова телевизия.

Причината за това е нападението срещу екип на телевизията, в който Василев е участвал. Държавното обвинение реши, че кандидат-общинарят от ДПС не трябва да се ползва със защитата на закона.

За нанасяне на лека телесна повреда и повреда на техниката на екипа Наказателният кодекс предвижда до пет години лишаване от свобода.

По данни на прокуратурата Пиже е осъждан седем пъти, като за две от присъдите е реабилитиран. Провиненията му се изразяват в закани за нанасяне на телесни повреди и хулиганство. В съдебното му досие има и неприключило наказателно производство. То е за заплаха за убийство на полицай от миналата година.

Очаквам ДПС и водачът на листата за общински съветници в Самоков и настоящ народен представител да поемат политическата отговорност за действията на своите кандидати.

Това написа във Фейсбук депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев, по повод нападението над екип на Нова телевизия от кандидат за общински съветник в Самоков.

Народният представител призовава министъра на вътрешните работи да предприеме незабавни действия за изясняване на ситуацията и за задържане на извършителите. "Надявам се МВР да не допуска подобни ситуации по време на предизборната кампания и да гарантира обществения ред", се казва още в изявлението на депутата.

"Като народен представител, избран от региона, лично ще следя да няма политически чадър над извършителите, заявява Делчев.

"Свободата на словото е най-ценната част от демокрацията. Недопустимо е това да се случва в 21 век в демократична страна и на журналисти, докато изпълняват задължението си да предоставят на обществото обективна информация", написа още реформаторът.