Канадец и японец взеха "Нобел" за физика

Свят

06-10-2015, 17:20

Снимка:

theguardian.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Доказали са по едно време, че неутриното има маса

Вибрации, които показват, че неутриното има маса, донесе на откривателите им Нобеловата награда за физика, предаде Би Би Си.
Новината обяви Йоран Хансон, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките. Лауреатите за 2015 г. в категория физика са канадецът Артър Макдоналд и японецът Такааки Каджита.
"Това е епохално откритие в областта на физиката на елементарните частици", каза Йоран Хансон.


По време на самата пресконференция, на която обявяваше лауреатите, той се обади на Макдоналд и му каза: "Добро утро отново, аз съм този, който ви събуди преди 45 минути". "Имам много колеги, които поделят наградата заедно с мене. Те свършиха огромна работа", подчерта професорът от Университета на кралицата в Кингстън, където преподава.
Канадският и японският учен ще си поделят по 4 милиона шведски крони, или по 480 000 долара.


Неутриното е неутрална елементарна частица, участваща само в слабо и гравитационно взаимодействия. Слабото взаимодействия е в основата на радиоактивните разпади. Неутринните осцилации представляват превръщане на неутриното в такова от друг вид или в антинеутрино. Има три вида неутрино - електронно, мюонно и таонно.


Преминаването на неутриното от един в друг вид е открито през 1997 г. от екип начело с Такааги Каджита. Това става с помощта на детектора Super-Kamiokande в родната му Япония.
Абсолютно по същото време група физици, ръководена от Артър Макдоналд, авализира данните от канадския експеримент SNO, събрани в обсерваторията в град Садбъри от наблюдение на потоците, излитащи от Слънцето.


Утре в Стокхолм ще бъде обявен нобелистът по химия. Ден по-късно, пак в шведската столица, ще научим кой е лауреатът по литература. На 9 октомври в Осло ще стане ясно кой е носителят на Нобелова награда за мир.


Всички тези награди се присъждат от 1901 г. Възнагражденията са от завещаното наследство на Алфрлед Нобел.
На 12 октомври ще стане известен нобелистът по икономика. Наградата в тази категория е учредена доста по-късно - чак през 1968 г., от Шведската държавна банка.