Европейската централна банка се сдоби с поредната провокация на артиста Недко Солаков

Арт и Стил

06-10-2015, 15:53

Снимка:

©Ройтерс

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Директорът Марио Драги ще открие официално алуминиевата морена през тази седмица

Най-новото попълнение в арт колекцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт – гигантско парче алуминий, подобно на скален къс - е дело на български художник, който обещава в бъдеще да го замени с бляскав шедьовър, разказва "Ройтерс".


В историята обаче има една уловка. Преди да създаде творбата си, авторът Недко Солаков заявява, че базираната във Франкфурт институция трябва да изпълни всичките си цели и всички служители да са "напълно удовлетворени" - условие, което той е поставил като надпис върху скалата от алуминий.
"Това, разбира се, никога няма да се случи, защото сериозна институция като ЕЦБ никога не може да бъде удовлетворена", разказва Солаков.


Творбата, озаглавена "A Site-Specific Piece on Stand-by", ще бъде официално открита от директора на ЕЦБ Марио Драги тази седмица.
Солаков обяснява, че е искал да покаже чувство за хумор и ирония, предизвикани донякъде от строгите ограничения, съпътствали излагането на творбата в сградата.


"Не можех да използвам нищо от запалими материали, не можеше да е твърде тежко, не можеше и да е твърде високо, за да не задейства лазерните системи за сигурност", обяснява художникът.


Ръчни рисунки и шеговити надписи украсяват както творбата, така и останалата част от залата – за ужас на персонала, грижещ се за чистотата. Солаков уточнява, че не се подиграва на ЕЦБ, която счита за една от най-важните институции на ЕС.


От ЕЦБ явно харесват творбата: тя е сред трите избрани произведения, за които общо са платени 1.25 милиона евро.