България готви декларация за неприкосновеност на балканските граници

Политика

06-10-2015, 14:08

Снимка:

©Президентство

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обяви президентът Плевнелиев след среща с албанския си колега Нишани

Да достигаме до Албания с влакове, по магистрала и по въздух. Това е амбицията на държавния глава Росен Плевнелиев, предаде нюз.бг.


След среща със своя албански колега Буяр Нишани, Плевнелиев обяви, че се надяваме на директна въздушна връзка с Албания и искаме да доизградим жп-линията София - Скопие - Тирана. За Плевнелиев по нея трябва да се движат влакове поне със 150 км в час.
В общите планове, които двамата президенти са обсъдили, влиза и амбицията за регионална енергийна борса и насърчаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономически аспект.


По думите на Плевнелиев за изминалата 2014 година 7 пъти повече българи са посетили Албания, което е добър знак за развиващите се приятелски отношения между двете държави. Двамата държавни глави увериха, че ще стимулират структурите на двете страни за повече търговски отношения.


"Българските фирми имат какво да покажат, особено в сферата на енергетиката, възобновяемите източници и пътната инфраструктура", убеден е Плевнелиев. За пореден път той потвърди позицията си, че подкрепяме Албания по пътя й към ЕС.


От думите на Плевнелиев стана ясно, че страната ни смята да предложи декларация за неприкосновеност на границите на Балканите и се надяваме Албания да ни подкрепи в тази инициатива. "Трябва заедно да работим, границите на Балканите да падат, а не да се местят", отсече Плевнелиев.


Колегата ми Буяр Нишани пък увери родните медии, че имаме еднакви позиции по въпроса за бежанците. И според двамата президенти можем да сме ефективни спрямо миграционната вълна само ако сме единни, но трябва да правим категорично разграничаване между бежанци и икономически емигранти.


Нишани гарантира, че все още проектът за коридор №8 е основен приоритет и подчерта, че Албания е от онези страни, които защитават правата на всяко малцинство и уважават правото на всеки гражданин да заяви своята религиозна и национална принадлежност.
Запитан за статута на българите в Албания като малцинство, албанският президент обяви, че всяко малцинство в Албания ще бъде признато като такова, стига да отговаря на международните правила и конвенции.


Той подкрепи виждането на Плевнелиев, че случващото се в момента на Балканите - прехвърлянето на бежанци от една на друга затворена граница не е добра практика. "Ще водим активна външна политика за обща международна позиция по темата за бежанците", обяви Плевнелиев в консенсус с албанския си колега.