ЕС пак отлага решението за приема ни в Шенген

Свят

06-10-2015, 13:13

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В сесията на Съвета в Люксембург ще бистрят граничния контрол и бежанците

Решението за приемане на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, съобщава БНР, позовавайки се на европейски източници.


Българското правителство се надяваше на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври да се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.


Разширяването на Шенгенската зона не е било включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи, потвърдиха за българското радио представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.


На едно от последните заседания на ниво посланици в ЕС не е бил постигнат консенсус за това. Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.


Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.


Вчера премиерът на Румъния Виктор Понта заявил пред парламента на Букурещ, че иска отлагане разглеждането на въпроса. Той дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година.
"Нима вярвате, че под председателството на Холандия ЕС ще гласува за разширяването на Шенген? Съмнявам се, особено след като холандците винаги казваха, че са против", пояснил той.


Холандия обвързва ветото си с положителни резултати в докладите на ЕК за реформите в правосъдието и вътрешните работи. Страната ще бъде ротационен председател на заседанията на вътрешните министри от януари до юни следващата година. Тя обаче не е била единствената, която е поискала отлагане на въпроса тази седмица, допълниха източниците от Люксембург. Резерви са изразили представители на още няколко европейски столици.


По програма следващото редовно заседание, на което членството на България и Румъния в Шенген би могло да се обсъжда формално, е през декември.