Иван Петков: Останахме доволни от първенството в Пуерто Рико

Пожелавам страхотна реализация на момичетата

Иван Петков участва на трето световно първенство като треньор през септември, като изведе волейболистките от националния отбор за девойки старша възраст (U20) до осмо място на Мондиала в Пуерто Рико. Преди това специалистът бе на световните в Мексико през 2009 г. и в Чехия през 2013 г., но като асистент.
За впечатленията си от Световното и за представянето на България Иван Петков говори специално за BGvolleyball.com.

 
"Винаги може повече. Преди да заминем, казах, че искам да бъдем удовлетворени, в смисъл да се раздаваме на игрището. И момичетата бяха страхотни. На този етап като подготовка, това са ни възможностите. Много съм доволен от представянето на момичетата. Оттук нататък им пожелавам страхотна реализация, като има някои, които ги очаква страхотно бъдеще", коментира Иван Петков.

 
"Винаги има "можеше" и "ако", но важното е, че в крайна сметка останахме с удовлетворение", допълни специалистът.

 
"Доминикана и Бразилия бяха изравнени като състави, но чисто физически състезателките на Доминикана бяха по-добре подготвени. Във финала Бразилия се виждаха вече като шампионки, но в крайна сметка Доминикана спечели заслужено. В тази страна има сериозен план за работа и това се вижда.

Направиха ми добро впечатление още отборите на Италия, както и Япония, Перу и Сърбия", разказва още за впечатленията си Иван Петков.

 

"Волейболът постепенно прогресира. Всеки един отбор се опитва да играе бързо и силата надделява. Доста от отборите на Световното имаха сериозна общо-физическа подготовка. И въпреки че момичетата бяха на по 17-18 г., имаха много сериозна физическа подготовка", продължава треньорът.

 

Накрая Иван Петков коментира и приза, който Жана Тодорова получи за най-добро либеро на Мондиала. "Радвам се много за Жана, както и за представянето на Гергана, която завърши на второ място при реализаторите. Не искам да ги отличавам поотделно, защото просто всички момичета се представиха много добре", завърши селекционерът.