Падат ЕС-визите за турски граждани

Свят

06-10-2015, 06:15

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В замяна съюзът иска специална политика по отношение на бежанците

Eвропейският съюз може да разреши безвизово пътуване на гражданите на Турция, ако в замяна Анкара приеме няколко важни за Брюксел условия, заяви източник в белгийската столица пред РИА Новости.

В замяна на падането на визите ЕС ще иска съвместни турско-гръцки патрули в източната част на Егейско море, както и откриването на 6 управлявани от съюза центъра за прием и регистрация на бежанци. Анкара ще бъде помолена също да направи нужното, за да ограничи преминаването на кораби и лодки между турските егейски острови и гръцките острови.

Темата бе обсъдена на започналите срещи на Реджеп Ердоган в Брюксел. Турският президент бе посрещнат от белгийския крал Филип. По-късно той му връчи един от най-престижните белгийски отличия - “Ордена на Леополд”.

След това Ердоган се срещна с шефа на Европарламента Мартин Шулц, който потвърди, че Турция иска облекчаване на визовия режим. Той определи разговорите като “активна обмяна на мнения” и посочи, че Ердоган е подчертал колко много средства отделя Турция за поддържането на бежанските лагери на своя територия. Турският президент е поставил въпроса за зона за сигурност в Сирия на турската граница, но Шулц е отговорил, че това може да стане само с решение на Съвета на сигурност на ООН.