Министър Кралев връчи лаврови венци и награди на победителите в маратона на София

Самуел Демие от Етиопия спечели класическата дистанция при мъжете от 42,195 км

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи лавровите венци и награди победителите в 32-то издание на лекоатлетическия Маратон на София, част от програмата на кампанията „София – Европейска столица на спорта Самуел Демие от Етиопия спечели при мъжете класическата дистанция от 42,195 км с време 2:16,40 ч., като това е и най-силното постижение на престижното състезание от 1957 година насам. Втори само на секунда след победителя е Мозес Кибири от Кения, а трети финишира сънародникът му Гудета.

В надпреварата при жените безапелационен победител стана кенийката Ребека Корир с личен рекорд и рекорд на трасето от 2:32,36 ч. Втора завърши Агнес Кибет също от Кения, а трета е етиопката Арегу Ауаки.

Министър Кралев запозна чуждестранните бегачи с идеята догодина в България да има верига от маратони с общ награден фонд и ги покани да вземат участие в нея. Освен в София, състезания на класическите 42,195 км ще има във Варна и Стара Загора.

Отлично представяне направи Милица Мирчева („Атлет“, Мездра) при първото си участие в маратонското бягане, класирайки се на четвърто място с време 2:53,00 ч. Така тя стана шампион на България за 2015 година, тъй като Маратонът на София е валиден и за държавно първенство. Втора и трета в първенството ни са Мая Недялкова („Младост“, Благоевград) и Милка Михайлова („Дунав“,Русе).

При мъжете шампион на страната е угандиецът Исмаил Сенанджи („Евър“, Варна). Втори в националния шампионат е кениецът Пол Коеч („Атлет“, Мездра), а трети се нареди Йоло Николов също от „Атлет“ Мездра.

Митко Ценов стана победител в бягането на 20 километра с време 1:12,43 ч., а при жените първа е Анита Кръстева с постижение 1:21,36 ч. На 8,4 км първи при мъжете се класира Стоян Владков с 27,19 минути, а при дамите победител е Маринела Нинова – 30,55 минути. Над 2000 любители на дългите бягания се включиха в различните дистанции на надпреварата, която включваше и масов старт на 3 км.