Руски военен самолет навлязъл в Турция по въздух

Свят

05-10-2015, 12:18

Снимка:

defenceforumindia.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Пресрещнали го два Ф-16, връчена е протестна нота на посланника в Анкара

Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, което е предизвикало турските военновъздушни сили да вдигнат по спешност два изтребителя Ф-16, за да пресрещнат руската машина. Това съобщиха от турското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".


Турското външно министерство е привикало посланика на Русия в Анкара, за да му връчи протестна нота за нарушаването на въздушното пространство, посочват от турското ведомство. Турция е настояла Русия да избягва повторението на подобни нарушения, иначе ще бъде държана отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи.


Турският външен министър Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО.


Русия започна въздушни удари през миналата седмица срещу групировки, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, отбелязва "Ройтерс" западната гледна точка към руските удари. Русия твърди, че основно удря по цели на "Ислямска държава".