България е водещ източник за трафик на хора в ЕС

Политика

05-10-2015, 12:00

Снимка:

segabg.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обяви вицепремиер Кунева, както и контра мерките, които държавата ни взима

За съжаление, България се явява една от двете основни държави, източник на трафик на хора в ЕС. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на представянето на тригодишния българо-швейцарски проект за предотвратяване трафика на хора от България и за реинтеграция на жертвите, съобщи "Фокус".


"Дадохме тласък на много важна политика. Подписахме проект, насочен към българските жертви на трафик. Трафикът на хора е съвременно робство. Общата стойност на програмата е 2 239 000 швейцарски франка или малко над 4 млн. лева. Бенефициентите на програмата са Международната организация по миграция и "Асоциация Анимус". Предвидено е изграждането на 2 приюта за жертви - един за деца и един за възрастни", обясни Кунева и уточни, че се планира те да бъдат открити на територията на град София.


"В рамките на приютите жертвите ще получат медицинска, психологична и правна подкрепа. Повечето български жертви са жени. Трафикът на хора е скрито явление и много голям брой от жертвите остават неидентифицирани. Очакваме координационните дейности да доведат до повишаване на броя на идентифицираните жертви, а обмяната на опит ще позволи придобиване на представа за пътя на жертвите", добави Кунева.


По думите й, в рамките на споразумението ще се направи оценка на мерките, които предприема държавата. "Споразумението дава възможност да утвърдим доброто сътрудничество с Центъра за развитие на миграционни политики", каза още Меглена Кунева.