Само при 6 болести може да отлагат лечението

Общество

05-10-2015, 05:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес представят промените пред пациентски и лекарски организации

Разделянето на основния пакет за болнично лечение на здравната каса беше един от ключовите инструменти за реформата в сектора. Екипът на здравния министър Петър Москов е готов с проекта си за това кои диагнози къде и как ще се лекуват. Промените обаче са на път да се окажат много по-меки в сравнение с анонсите, пише в. "Стандарт".

Само шест диагнози ще бъдат преместени изцяло в допълнителния пакет на здравната каса и хората няма да имат опция за незабавно безплатно лечение по тях. Това предвиждат промените, които здравно министерство подготви. Те ще бъдат представени официално днес пред пациентските и лекарските организации на заседание на работната група за "Реформа в организацията на здравеопазването". Реално с тях властта се отказа от заявените намерения за кардинални промени в сектора. Първоначалните намерения на екипа на здравното министерство бяха в допълнителния пакет да отидат доста повече клинични пътеки извън онкологията, педиатрията, сърдечно-съдовите заболявания. Това обаче не се случи, тъй като щеше да доведе до ескалация на напрежението сред лекари и пациенти и да постави много болни хора в неравнопоставено положение, както неведнъж обясниха различни експерти. Така в крайна сметка властта се спря на един по-козметичен вариант на промени.
205, или над две трети от 311-те клинични пътеки, които сега плаща НЗОК, ще останат изцяло в основния пакет на фонда. Това означава, че за тях лечението ще се плаща, както и сега - веднага, след като човек бъде приет в болница. Сред тях са заболявания от всички области - урология, гинекология, дерматология, онкология и т.н. Освен това министерството е дало и план за това как ще се извършва комплексното лечение при хората с рак. В него се предвижда цикълът да завърши с рехабилитация и палиативни грижи. Въпреки че сега касата плаща за тях, много малко хосписи са сключили договор. През 2016 г. обаче управляващите имат намерение да променят това.
Други 65 диагнози стават част едновременно и от двата пакета - основния и допълнителния. Това означава, че, ако човек има нужда от бързо лечение, ще бъде приет веднага в клиника, а касата ще плати. Ако състоянието му търпи отлагане обаче, той ще получи по-късна дата за прием и ще чака, докато тя дойде. Ако пациентът в този случай настоява веднага да бъде лекуван, ще трябва да си плати сам. Пресяването кой е спешен и кой може да бъде отложен пък ще се прави изцяло по медицински индикатори, които залягат в пътеките. Тези 68 диагнози отново са от различни медицински области - УНГ, гинекология, неврохирургия, гастроентерология, неврология, хирургия, ендокринология и т.н. И в двата пакета остават и възможностите за рехабилитация.
Когато тя е завършващият цикъл от лечението на тежки сърдечни или нервни болести като инфаркт или инсулт, ще бъде извършвана веднага. В противен случай за нея ще се чака.
Само шест пътеки остават изцяло в допълнителния пакет. Тоест за тях пациентите винаги ще трябва да чакат за лечение или ако го искат незабавно, да си платят сами. Тези пътеки са операции при инконтиненция, радикална ексцизия на лимфни възли, гинекологичните операции с робота "Да Винчи", интервенции за затваряне на стомаха, хирургично отстраняване на кожни дефекти и на последствията от изгаряния. Освен това от пътеките една отпада изцяло, тя е за консервативно лечение на възпалителни заболявания на мъжките полови органи.
На практика с това разделяне на пакетите здравното министерство узаконява и урежда практиката от тази година за твърди финансови лимити на клиниките, коментираха лекари. Както вече министерството декларира неведнъж, бюджетите ще важат и занапред. Чрез допълнителния пакет болниците ще могат да нагаждат притока на пациенти според финансите си, отлагайки лечението им във времето.