100 лева на глас за местните избори

Крими

04-10-2015, 10:37

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разкриха схема за търговия с избиратели, двама остават в ареста за 72 часа

Двама души, търгуващи с гласове, бяха задържани след разследване на Нова телевизия. Журналистите получават сигнал, че изборите в Горна Малина ще бъдат купени и тръгват по следите на схемата за търговия с вот.

"Значи аз ви го казвам не по-малко от 100 лв. на човек, като 70 лв. се дава капаро и остава 30 лв. за нас", обяснява Стефан Пастора.

Това е Стефан Методиев с прякор Пастора. С него преговаря наше подставено лице. Пасторът ни обещава поне 40 гласа. Той не работи сам, с него е и Златко Георгиев с прякор Циганина. Златко е герой, когото разпознаваме от разследване на Марин Николов за търговията с гласове на парламентарните избори, в което пастори продаваха гласове. Година по-късно Златко признава, че не се притеснява нито от полицията, нито от телевизията.

От срещите ни с двамата тартори, които осигуряват ромски гласове, разбираме, че трябва да дадем 10 000 лева за 100 гласа. На следващия ден Пастора ни иска капаро. Съветва ни да побързаме, за да не ги ангажира друг.

Междувременно, от свои източници прокуратурата разбира за нашето разследване и се включва. Екипът ни организира срещата, на която трябва да дадем капарото - 4000 лева. Подготвяме плик, който пълним с бели хартийки и слагаме 10 лева, описани от прокурор. Отиваме на уреченото място, където под прикритие чака и полицията. Белезниците щракват в момента, в който Пастора взима парите.

Стефан Пастора и Златко циганина ще останат в ареста за 72 часа.

"Прокуратурата образува до съдебни производства, когато са на лице достатъчно данни, че е извършено престъпление и след като се получи законен повод за това", обясни районният прокурор на Елин Пелин Мария Стоянова.