Обама осъди руското участие в сирийската криза

Свят

03-10-2015, 09:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Русия само задълбочава и обърква кризата в Близкия изток

Американският президент Барак Обама осъди руското участие участие в решаването на сирийската военна криза. Това заяви той пред журналисти Белия дом, предаде New York Times.

По думите му, Русия само задълбочава и обърква кризата в Близкия изток, тъй като винаги е подкрепяла сирийския президент Башар Асад, а бъдещето на страната не включва оставането му на власт.

Той направи това изявление след последните въздушни удари на Москва в Сирия.

Според Обама, Москва е склонна да запази Асад на власт, като воюва с всеки в страната, който не го подкрепя, включително и умерената опозиция.

Официално, Русия заяви, че е ударила позиции на "Ислямска държава", но повечето от районите, за които руснаците твърдят, че са ударили, се намират в части от страната, където „Ислямска държава" има малко или никакво влияние. Такива критики вече бяха отправени по-рано към Русия.

По думите му, в момента Русия и Иран сформират коалицията "за Асад", а останалият свят е против него.

Той засегна и критиките към управлението му за все още неспечелената операция срещу "Ислямска държава". Бих искал, каза той, да попитам тези хора какво биха направили на мое място.

Той уточни, че няма предвид забележката на бившия държавен глава Хилъри Клинтън, че подкрепя създаването на зона забранена за полети над Сирия. Но също така допълни, че тя е кандидат за президент, а не действащ такъв. Има огромна разлика между двете, каза той.