Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Гурме

03-10-2015, 08:28

Снимка:

bg.damma.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Трябва да се готвят прости храни с прости продукти

Месо 2 пъти седмично, солидна закуска и лека вечеря, съветва готвачът. Известният британски готвач Джейми Оливър откри тайната как да живеете до 100 години и се готви да я сподели със своите тв зрители, пише "24 часа онлайн".

Гуруто на висшата кулинария обиколи различни точки на планетата, известни със своите столетници, и състави списък с 14 “чудо” храни, които ще ви помогнат да водите дълъг и качествен живот.

40-годишният майстор, който е баща на 4 деца, посети Коста Рика, Япония и Гърция и се запозна с навиците за хранене на местните хора. Своите впечатления той ще сподели в новата тв поредица “Суперхраните на Джейми”, която скоро започва да се излъчва, пише в. “Дейли мейл”.

Оказва се, че “обикновени” храни като яйца и риба, които се намират в почти всеки хладилник, са в списъка със суперпродуктите, макар че често са незаслужено пренебрегвани. Сред 14-те суперхрани са още соевият продукт тофу, черен боб, сладки картофи и чушки чили. (Виж карето.)

Една от спирките на Джейми Оливър е Коста Рика в Централна Америка, където има много столетници. Известно е, че менюто на хората там е нискокалорично, бедно на мазнини и предимно вегетарианско. Там Оливър готви и се храни с 5 поколения от едно и също семейство, между които е и 106-годишният Хосе.

Готвачът посещава също остров Икария в Гърция, известен с това, че хората там живеят средно с 10 години по-дълго, отколкото на други места в Европа и Северна Америка. Също така там процентът на раковите и сърдечносъдовите заболявания е значително по-нисък. Джейми прелита и до друга точка - Окинава в Япония, където също разучава менюто на столетниците.

“Не става въпрос за годжи бери и бионапитки. Става въпрос да се готви с прости храни. Обикновено това са най-прости продукти, от които се правят елементарни ястия. Те са едни от най-вкусните, които някога съм опитвал”, разказа Джейми преди началото на тв поредицата.

Освен съвети какво да ядем Джейми дава и насоки за хранителния ни режим. Той открил, че на повечето места столетниците имат общи хранителни навици. Основните били, че ядели месо не повече от 2 пъти през седмицата. Друг полезен навик бил, че обикновено хапвали повече на закуска и по-малко на вечеря. “На всички тези места забелязах, че хората имат солидна закуска”, разказва водещият.

Самият Джейми в последно време е свалил няколко кила, като започнал да спи по-добре, отказал се от алкохола и започнал да консумира много от храните, които препоръчва в своята нова програма.

Британски диетолози потвърдиха изводите, направени от Оливър. Нашето здраве е директно свързано с това, което вкарваме като храна в организма си. Често дългият живот е признак на добър хранителен режим, коментира диетологът Сионид Куърк. Според него намаляването на консумацията на месо е разумна стъпка, тъй като то обикновено е с по-високо съдържание на наситени мазнини отколкото другите източници на протеини. Според Куърк да се хапва по-солидна закуска за сметка на вечерята, също е много разумен навик. Повечето от нас се нуждаят от енергия преди обед и следобеда, а не вечер, когато ни предстоят почивка и сън в леглото, така че не можем да изгорим тези калории, обяснява диетологът.

КОЯ С КАКВО Е ЦЕННА

1. Яйца

Източник на протеини, на витамините D, A, B2 и B12, фолиева киселина и йод.

2. Козе мляко (може и бяло сирене от това мляко)

Калций, протеини и витамин D.

3. Риба

Особено богата на омега-3 мастни киселини.

4. Сладки картофи

Витамини A, B5 и B6.

5. Диви зелени растения и билки

Съдържат много магнезий и фолиева киселина.

6. Тофу

Този соев продукт съдържа много важни аминокиселини, желязо и калций.

7. Орехи

Съдържат мед, фолиева киселина и магнезий.

8. Черен боб

Съдържа фибри, калий, желязо, фолиева киселина и магнезий.

9. Пресни плодове

Изобилстват от витамини, които варират в различните плодове.

10. Водорасли

Богати са на желязо и витамин B12.

11. Див ориз

Съдържа много фибри, магнезий и фосфор.

12. Чесън

Богат на витамините C и B6, магнезий, селен и други антиоксиданти.

13. Кралски скариди

Съдържат магнезий, цинк и селен. Много богати на витамин B12.

14. Чушки чили

Витамини C и A и антиоксиданти.