Службите задържаха 46 каналджии за денонощие

Крими

02-10-2015, 13:24

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Образувани са 38 досъдебни производства, хайките да са ежедневни, обеща Цацаров

Задържали сме 46 каналджии за последното денонощие. Това стана ясно от брифинг на главния секретар на МВР Георги Костов, главния прокурор Сотир Цацаров и заместник-шефа на ДАНС Олег Петков.
От вчера сутринта в 6:00 часа е започнала съвместна операция в цялата страна, която на места още продължава, съобщи нюз.бг.
Проверени са 9702 лица, 5209 автомобили и 955 обекта и местности. Открити са 501 незаконно пребиваващи чужденци, а иззетите оръжия са 20 на брой.


По думите на главния прокурор Сотир Цацаров операцията е насочена срещу три групи. Първата е предварително идентифициран контингент от каналджии, последвана от масови проверки на населени места в цялата страна и по всички държавни граници на превозни средства и не на последно място - места за настаняване от типа на хотели и хостели и изоставени сгради в рискови райони като София, Драгоман, Видин и Монтана.


Цацаров посочи, че вече са образувани 38 досъдебни производства срещу задържаните по подозрение за нелегален трафик на имигранти. Главният секретар на МВР Георги Костов отчете, че в операцията са участвали 1639 служители на МВР и 300 единици техника.
За пример от полицията дадоха хостел в София, където са открити 18 нелегални имигранти, които са се представили за сирийци. В столична сграда на фирма за промишлена вентилация пък са задържани над 30 афганистанци.


Служители на полицията са задържали 27 чужди граждани без документи, открити в каросерията на бус на автомагистрала "Тракия" в 13:10 часа вчера на обед.
Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че този тип операции ще станат ежедневни и институциите ефективно ще противодействат на нелегалното пресичане на границата ни. По думите му оръжието, с което разполагат службите, МВР и прокуратурата е наказателната репресия.


В рамките на операцията службите са асистирали с оперативна информация за адреси, превоз и мобилни връзки на подозираните в каналджийство. Установени са ясно изградени канали за транзитиране на нелегални имигранти. Главният секретар увери, че в рамките на операцията не са задържани държавни служители, които да помагат на трафикантите. Към момента обаче все още не е ясно дали от задържаните 501 чужденци има такива, които да са свързани с терористични организации, представляващи заплаха за националната сигурност на България. Всички задържани имигранти ще бъдат интервюирани от ДАНС.