Ревматологично болни съдят Здравната каса

Общество

02-10-2015, 10:18

Снимка:

©Нова тв

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Новите критерии за лечение обричат 4000 болни на ужасяващи мъки и болка

Пациенти с ревматологични заболявания, които от месеци изразяват недоволството си срещу Здравната каса от факта, че тя не покрива лечението им изцяло, обявиха, че ще съдят институцията, предаде Дарик.


Причината е, че през август т.г. Касата прие нови критерии за лечение на ревматологични заболявания, които според болните ще оставят над 4000 пациенти без лечение. Недоволните уточняват, че без необходимата им терапия няма да умрат, но ще живеят в ужасяващи мъки и в непрекъсната болка.


"В последните два месеца въпреки писмата ни, протестите и молбите ни, гласът ни не бе чут", уточняват болните. По тази причина днес те подготвят "поредната провокация" към институцията, като точно в 10:00 ч. пред централната й сграда те обявиха намерение да информират за внесено във Върховния административен съд дело за отказ от лечение.


В края на юли от организацията, която представлява тези болни, устроиха символично погребение пред касата и обявиха, че с въвеждането на въпросните нови изисквания, тя остава някои от пациентите без лечение.


Тогава от финансовата институция увериха, че ревматоидно болните не трябва да се чувстват ощетени, тъй като за всеки един от тях касата заделяла по 10 000 лева годишно, 10 пъти повече, отколкото преди 10 години.