Разрешиха СРС за цивилните разузнавачии унас

Политика

02-10-2015, 07:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С приетия Закон за военното разузнаване за пръв път регламентира дейността на спецслужбите.

Освен в чужбина цивилните разузнавачи ще ползват специални разузнавателни средства (СРС) и на територията на България. Това решиха вчера депутатите при окончателното приемане на Закона за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), която ще замести сегашната Национална разузнавателна служба, пише в. "Сега". Парламентът прие и Закона за военното разузнаване, с което за пръв път регламентира дейността на спецслужбите.

Спорният текст, който позволява на агенцията да ползва бръмбари на българска територия, бе приет с почти пълно единодушие. "Вие възраждате демона на зловещата ДС и при това я узаконявате", контрира независимият Велизар Енчев, който единствен се обяви "против". Шефът на вътрешната комисия в НС Атанас Атанасов (РБ) обясни, че мярката цели проследяването на подозрителни чужди граждани, които са стъпили на българска територия. И успокоително добави, че подслушването ще се извършва по реда на Закона за СРС, което ще е достатъчно условие за контрол.

Законът за ДАР позволява на президента да възлага задачи на цивилното разузнаване, стига да ги е съгласувал предварително с премиера. Между първо и второ четене ГЕРБ предложи това правомощие да се отнеме на държавния глава, без да се посочат мотиви. Вчера обаче го върна отново без обяснение. До този момент цивилната разведка беше подчинена на президента. С новия закон обаче тя минава към МС. Между държавния глава и премиера все пак ще има относителен баланс, тъй като и двамата получават възможността да поставят задачи на разузнаването. Както и да изискват и получават от ДАР становища по въпроси, свързани с нейните дейности.

РЕШЕНО

Настоящият шеф на Служба "Военна информация" Йордан Бакалов ще загуби поста си, тъй като не отговаря на изискванията според приетия Закон за военното разузнаване. Парламентът подкрепи предложението на БСП директор на службата да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Бакалов не попада в нито една от двете категории. Новите изисквания започват да действат от 1 ноември.