8 уволнени магистрати и 106 с дисциплинарни производства, отчита ВСС

Най-доброто от печата

02-10-2015, 07:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Еврокомисари искат промени в ЗСВ по отношение на дисциплинарките

106 дисциплинарни производства срещу съдии, прокурори и следователи и 8 уволнени. Това сочи справка на ВСС.  Данните бяха представени от кадровиците на Темида и на втората си среща с представители на Експертната мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка. Направен е преглед на дейността на ВСС в областта на етиката, дисциплинарната практика и конфликта на интереси. Срещата е била с членовете на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията и Комисията по дисциплинарните производства. Европейските комисари са поискали информация за наличието на правила за осъществяване на дисциплинарната дейност и примери за последователност на Съвета при налагане на дисциплинарни наказания. Те обърнали внимание на необходимостта от промени на Закона за съдебната власт по отношение на дисциплинарните производства и се запознаха с направените от ВСС предложения за изменението му през 2013 г. и сега. Особен интерес предизвикали коментарите за последиците от набелязаните промени на Конституцията в дисциплинарната дейност на Съвета и в приложението на Кодекса на българските магистрати.
Председателите на двете комисии Ясен Тодоров и Галя Георгиева представиха статистика на извършените проверки за нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и водените дисциплинарни производства. Данните сочат, че Етичната комисия е разгледала през 2012 г. - 1212 жалби, през 2013 г. - 1663 броя, през 2014 г. - 1506 броя, а за деветте месеца на тази година са подадени 1996 жалби. Много от тях са срещу резултати от конкурси за първоначално назначаване на магистрати или вътрешни такива. В този мандат ВСС е образувал 106 дисциплинарни производства при 63 от предходния. В резултат са отстранени от длъжност 8 магистрати. Четирима от тях са извършили нарушения на Кодекса за етично поведение, двама са освободени за неспазване на сроковете за решаване и забавяне на дела, един магистрат за нарушения по Кодекса и за просрочени дела, а осмият за неспазване на служебните задължения.
Председателят на Комисията Галя Георгиева съобщи, че предстои среща с Върховния административен съд, за да се уеднакви практиката по дисциплинарните дела.