Увеличават пенсиите с 2.6% догодина

Портфейл

02-10-2015, 07:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 1 млн. пенсионери ще получат по 40 лв. за Коледа

Според прогнозните данни от 1 юли догодина пенсиите ще се индексират с 2.6% по швейцарското правило. Така средната пенсия ще се увеличи на 332 лв. от сегашните 320 лв. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред БНР. За сравнение тази година парите на възрастните бяха индексирани с 1.9%.

Според приетите промени в Кодекса за социално осигуряване догодина ще е последната, в която пенсиите ще се преизчисляват по швейцарското правило. От 2017 г. трябва да започне увеличаване на тежестта на година стаж на всеки възрастен, което да доведе до по-значително увеличаване на пенсиите. От тази стъпка НОИ очаква в следващите десет години новите пенсии да са с 36% по-високи от сегашните. "Това ще позволи за бъдещите пенсионери да има сериозно увеличение", коментира Петков. За сегашните пенсионери обаче няма надежда - преизчисляването им не е решено политически, защото бюджетът на ДОО е на голям дефицит. В момента НОИ прави проекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване. През лятото Петков съобщи, че през 2016 г. бюджетът на ДОО ще надхвърли 10 млрд. лв.

Коефициентът на заместване - каква част представлява пенсията от нетния осигурителен доход за страната - е около 58%, което по думите на Петков е средноевропейски показател. По думите му причината е, че хората се осигуряват върху ниски суми. Въпреки това над 250 хил. души получават минималната пенсия за стаж и възраст - от 157.44 лв. Други 45 хил. възрастни хора са се пенсионирали без необходимия стаж и получават 133.82 лв.

Въпреки че от догодина се подновява увеличаването на възрастта за пенсия, според НОИ отново ще има повече пенсионери. Причината е, че от януари хората, на които не им стига една година до навършване на пенсионна възраст, но имат необходимия стаж, ще могат да се пенсионират, но с намалена пенсия с 0.4% за всеки месец недостигаща възраст. Така НОИ очаква, че догодина средно ще има 1.186 млн. пенсионери, което е с около 8 хил. повече от средномесечния брой на възрастните за тази година. Само за първите 6 месеца на тази година новите пенсионери със стаж и възраст са с 25 на сто повече спрямо същия период на миналата, което е съществен ръст. Догодина мъжете ще се пенсионират на 63 г. и 10 месеца, а жените - на 60 г. и 10 месеца.

РАДОСТ

Над 1 млн. пенсионери ще получат по 40 лв. за Коледа, това ще са пенсионерите с пари до 286 лв. Това ще струва 50 млн. лв. на държавата.