Разходите за чиновниците намаляват

Портфейл

02-10-2015, 06:55

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бюджетът с излишък от 627 млн. лв.

Разходите за издръжка на чиновниците в министерства и агенции намаляват за втори пореден месец,, показват данните за изпълнението на бюджета към края на август, пише в. "Труд".
2,211 млрд. лв. са разходите за заплати и осигуровки на държавната администрация за първите осем месеца на годината. В тази сума не влизат плащанията към общините, БАН, БНТ, БНР и др. В сравнение със същия период на миналата година разходите за заплати в централната администрация намаляват със 17,7 млн. лв. През юли разходите по това перо също намаляха със 17,6 млн. лв., но през предходните шест месеца се отчиташе леко увеличение.
Миналия ноември финансовият министър Владислав Горанов обяви амбициозната цел да ограничи разходите в държавната администрация с 10% спрямо предната година. Така тази година за заплати и осигуровки трябва да бъдат похарчени с 350 млн. лв. по-малко. Наскоро Горанов обясни, че някои министерства не полагат достатъчно усилия да ограничат разходите, най-вече силовите ведомства. Той обаче увери, че не планира актуализация на бюджета, за да осигури пари на тези министерства.
Данните на финансовото министерство показват още, че разходите на общините за заплати и осигуровки растат. Към август те са 1,216 млрд. лв., т. е. с 81,8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. През предходните месеци на годината разходите на общините по това перо също се увеличават.
Бюджетът с излишък от 627 млн. лв.
627 млн. лв. е излишъкът в бюджета към края на септември, показват предварителни данни на финансовото министерство. Приходите в хазната за деветте месеца на годината достигат 24,141 млрд. лв. Това е с 2,585 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Събраните приходи представляват 79,5% от плана за 2015 г., което означава, че има преизпълнение с около 1,380 млрд. лв. Подобрените резултати се дължат на по-високите приходи от данъци и на възстановените плащания от ЕК. Разходите към септември остават близки до нивото от миналата година - 23,514 млрд. лв., отчитат още от финансовото министерство.