Шефът на Военно-въздушните сили оттегли оставка след разговор с Борисов

Политика

01-10-2015, 14:08

Снимка:

grafportal.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Командирът на ВВС хвърли оставка

Премиерът е обещал 80 млн. лева допълнително за ВВС от новия бюджет

Шефът на ВВС ген. Румен Радев е оттеглил оставката си, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Той е направил това след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Радев депозира оставката си в министерството на отбрана. По първоначална информация мотивите за оставката му са били непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация.

Премиерът Борисов се запозна подробно с проблемите на военната авиация, изложени в мотивите за оставката на ген. Радев, а именно:

- броят изправни изтребители за носене на бойно дежурство по Air Policing и за водене на летателна подготовка е крайно недостатъчен;

- броят на подготвените летци намалява и те летят опасно малко, което не само силно увеличава вероятността от допускане на тежки летателни произшествия, но и води до невъзможност за подготовка на млад летателен състав, свърхнатоварване и застаряване;

- поетите като ангажимент срокове от ръководството на Министерството на отбраната за сключване на договори за ремонт и доставки за самолетите МиГ-29 не са изпълнени и остават неясни във времето;

- разработеният от ръководения от него екип проект за придобиване на нов боен самолет с обоснована конкретна програма не е внесен за обсъждане в Министерски съвет, въпреки поетия ангажимент; - при цялата тежка ситуация полетите допълнително се ограничават месеци наред поради липса на гориво.

"Оставката ми няма политически мотиви. Основният ми мотив е липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация и невъзможността ми като командир на ВВС да осигуря професионалното развитие на нашите пилоти и инженерно-техническия състав и да гарантирам здравето и живота им”, заяви ген. Радев.

Министър-председателят пое ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военната авиация да бъдат увеличени с 80 млн. лв., за да се отговори на най-належащите нужди и потребности. Двамата се договориха ген. Радев да изготви подробен разчет за необходимите средства, който да представи на следващото заседание на Министерския съвет. Те изразиха увереност, че увеличението на бюджета ще получи необходимата подкрепа от Народното събрание, защото бъдещето на българската военна авиация е национална кауза.