САЩ и Русия ще се координират, за да няма сблъсъци в небето над Сирия

Свят

01-10-2015, 10:21

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Кери и Лавров се срещнаха за трети път тази седмица

Американският държавен секретар Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в ООН за трети път тази седмица, за да обсъдят кризата в Сирия и обмениха идеи за потенциалните възможности за напредък по въпроса за политическия преход там, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Кери и Лавров казаха пред репортерите, че в идните дни ще проучат направените предложения. Те казаха също, че САЩ и Русия ще започнат дискусии на ниво армии още днес, за да предотвратят сблъсъци между водената от Вашингтон коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава" в Сирия, и руските сили.


Русия вчера предприе първите си въздушни удари в Сирия, като посочи, че те са били по цели на "Ислямска държава", но американски представители и фигури от сирийската опозиция казаха, че те са поразили райони, където няма присъствие на групировката.


Кери изрази безпокойство, че Русия не удря "Ислямска държава", а позиции на умерените врагове на сирийския президент Башар Асад, отбелязва Асошиейтед прес.


Русия разпространи и проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща всички страни да се противопоставят на увеличаващите се "терористични заплахи" и актове в Близкия изток и Северна Африка.


Проектодокументът, с който разполага и Асошиейтед прес, "осъжда безусловно" "Ислямска държава", Ал Каида и филиалът й Фронт "Ан Нусра", както и други групировки "заради продължаващите и многократни терористични актове".


В проекторезолюцията се насърчават страните да предоставят за разглеждане за санкции от ООН имената на хора от тези групировки, които се занимават със свързани с петролна търговия дейности.


В документа се приветстват усилията на държавите членки, борещи с тези групировки, и се призовават да "координират дейностите си със съгласието на държавите на чиито територии се провеждат подобни дейности".


Този език има за цел да предпази близкия съюзник на Москва Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.