Радан Кънев призова десните да излъчат общ кандидат-президент

Политика

01-10-2015, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предложението още не е обсъждано с партиите от РБ и с ГЕРБ.

Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев излезе с авангардната идея десницата да излъчи общ кандидат за президент на вота догодина и това да стане на предварителен вот. Веднага след като бе изречено предложението, стана ясно, че то не е обсъждано нито с партиите от РБ, нито с ГЕРБ.

"Трябва ние, реформаторите, десните в България, чрез президентските избори да гарантираме промяна на дясното", обяви Радан Кънев пред Нова тв. Според лидера на ДСБ само това е начинът да се гарантира и докаже прозападно, реформаторско и истински дясно управление. Кънев смята, че "на подобни предварителни избори ще могат да се решат различията между членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепата на ДПС". "За да се направи изборът към дясно управление, той трябва да мине през местните избори и през президентските избори през следващата година. Може би тогава ще се случи големият сблъсък - реален избор на дясно и дистанциране от АБВ и ДПС или търговски мнозинства в центъра, при които всичко е под масата", допълни Кънев.

Оказа се, че идеята му не е обсъждана между партиите в блока и дори в самата ДСБ. Депутатът ген. Атанас Атанасов прие неговите думи по-скоро като шега. "Радан днес навършва нужните години да се кандидатира за президент. Да не би да иска самият той да се кандидатира?", коментира генералът. Депутатите от другите партии от РБ обясниха, че научили от телевизията за предложението. "Идеята е интересна, но между партиите в блока този въпрос не е повдиган досега", призна съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски от ДБГ пред "Сега".

АТАКА

Радан Кънев нападна ГЕРБ и ДПС, че покрай местните избори се провежда координирана и целенасочена атака срещу кандидатите на блока. Кънев обвини Цветан Цветанов и медиите на Делян Пеевски, че "използват една и съща реторика", като наричат претендентите на реформаторите "независими", за да не им се приписва победата. Повод за критиките са нападките на Цветанов към кандидата във Варна Чавдар Трифонов. "Медиите на Пеевски действат като перверзен коректив на правителството - подкрепят една част от него, ГЕРБ, и с най-долни мерки действат срещу друга", възмути се Кънев.