Борисов с ултиматум за драстични законови мерки срещу автонарушителите

Политика

30-09-2015, 18:18

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Да напълним двора на Жандармерията с ферарита и поршета, бесен е премиерът

Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона. Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство. Войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България, заяви ядосано пред министрите по време на днешното заседание премиерът Бойко Борисов.


Той определи като недостатъчни предлаганите от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти. Премиерът поиска до понеделник да му бъде представен проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя.


Според Борисов демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата. Той вече започвал да се замисля дали да правят нови булеварди и магистрали. "Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите", продължава да се ядосва Бойко Борисов. Хиляди километри с мантинели били подменени. Чисто нови се слагали, а на другата сутрин на пет места на Южната дъга - смазани.


Борисов е категоричен, че не може като държава да си позволяваме 10 000 инвалиди на година и 1000 убити. "Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо?! След като няма и не искат, законът трябва да бъде категоричен", отсече Борисов.


Той отбеляза, че някой като е взел колата на баща си, баща му няма да кара една година и ще плаща паркинг. Паркингът на Жандармерията бил голям, там можело да събират колите. Като хванат някой на гонката, прибират му колата за една година, взимат му книжката и няма да кара. "Това трябва да напишете в закона, веднага!", разпореди се Борисов.


Той е категоричен, че държавата трябва да стъпи - за алкохол, за каране без книжка, за тези гонки - прибират колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. "Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на Жандармерията с ферарита и поршета... С добро правихме, правихме - не става. След като не става - слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят", излага плана си Борисов. Той е убеден, че с пет операции ще приключат с колите.


По думите на Борисов, българите като излязат на Запад спазвали всеки знак и всяка скорост, защото в противен случай санкцията идвала веднага. А у нас ще те снима камера, фиш ще дойде след месец и той ще забрави да плати.


Относно карането след употреба на алкохол, премиерът заяви, че в този случай ти го правиш с ясното съзнание, че отиваш да трепеш хора. "След като близките те виждат, че пиеш и те пускат, какво да направим ние?! На всяко кьоше да сложа полицай?!", продължава да се ядосва премиерът.


Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание.