Русия удари "Ислямска държава" по въздух на сирийска територия

Свят

30-09-2015, 17:23

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Путин: Единственият път е бой по вече завладяните от терористите терени

Русия нанесе първите въздушни удари в Сирия. Руската авиация е бомбардирала позициите на Ислямска държава недалеч от град Хомс.
Това заяви висш американски представител, цитиран от Си Ен Ен.


Русия е изпратила бойна авиация в Сирия след искане от страна на Дамаск, съобщи по-рано РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на сирийския президент Башар Асад.
Руският парламент одобри днес предложението на президента Владимир Путин за използването на военна сила в Сирия.


Единственият правилен път в борбата с международния тероризъм е борбата с него на вече завладяваните от терористите територии, без да се чака кога те ще дойдат в дома ни. Това заяви президентът Владимир Путин по-малко от час, след като руските бойни самолети нанесоха първите си въздушни удари срещу позиции на ИД в Сирия в района на град Хомс, съобщи БГНЕС.


"Единственият правилен път за борба с международния тероризъм – а в Сирия и на територията на съседните й страни безчинстват именно терористични групи – това са изпреварващите действия, да се борим, да унищожаваме бунтовниците и терористите на вече завладените от тях територии, без да ги чакаме, кога те ще дойдат в нашия дом“, каза той.


Руското министерство на отбраната официално съобщи, че ВВС на страната са започнали да бомбардират позициите на "Ислямска държава" в Сирия.


Путин заяви, че "Ислямска държава", която е забранена в Русия, отдавна е обявила федерацията за свой враг. Путин посочи, че на страната на терористите се сражават стотици бойци от различни страни и допълни, че "ако те победят в Сирия, неминуемо ще се върнат в родните си страни, ще дойдат и в Русия".


Путин отбеляза, че страната е убедена, че борбата с терористите трябва да бъде съгласно международното право, тоест съгласно резолюциите на ООН. "Нито едното, нито другото не се случва в Сирия при действията на нашите партньори", каза Путин.


Президентът на Русия каза още, че всички страни са информирани за действията на страната в Сирия. Русия ще поддържа сирийската армия чрез въздушни удари, но не и чрез наземни действия. Путин покани всички страни, заинтересовани от кризата в Сирия, да се включат в новосъздадения координационен център в Багдад. Центърът в Ирак има за цел да координира ударите срещу "Ислямска държава".


По-рано посланикът на Сирия в Москва посочи, че коалицията на САЩ и съюзниците й не е дала никакви резултати. "Географската територия на "Ислямска държава" се разширява. Те контролират все повече градове и продължават да напредват", каза той.


Военната операция на руските войски в Сирия има определен срок. "Тя ще продължи толкова, колкото ще продължи настъплението на сирийските войски към позиции на терористите”, съобщава gazeta.ru.


Според Сергей Иванов, шеф на администрацията на руския президент, пред сенаторите е било казано, че "никой не е заинтересован от дълго продължаване на операцията, като уверението е, че тя ще бъде прекратена при първа възможност”.


"Стратегията за борба с "Ислямска държава” може да се съсредоточи във въздушни удари по два типа цели. Първо - разрушаване на финансовата инфраструктура. Удари по нефтени цели и предприятия, с парите от които ислямистите вербуват наемници. Второ – удари по мобилни бойни групи, което е основната сила на "Ислямска държава”. В този смисъл да се бомбардират лагери на терористите е спорен момент. Американците и французите ги обстрелват вече половин години, но без резултат, а в същото време притокът на хора в редиците на "Ислямска държава” продължава”, съобщава пред gazeta.ru Алексей Рам, военен коментатор.