България праща хуманитарна помощ за бежанците в Унгария

Политика

30-09-2015, 16:38

Снимка:

©БНР

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Доставяме 50 шестместни палатки, 2000 одеяла и 1000 единични спални комплекта

В отговор на призива на правителството на Унгария за оказване на международна помощ заради засиления миграционен натиск, България ще окаже подкрепа във вид на имущество и хуманитарна помощ.
Страната ни ще предостави чрез МВР и БЧК 50 шестместни палатки, 2000 одеяла и 1000 единични спални комплекта.


Помощта ще допринесе за по-бързото преодоляване на последиците от сериозния бежански поток в Унгария, особено предвид наближаващия зимен сезон. Общата стойност, заедно с транспортирането, възлиза на 113 300 лв. Решението на кабинета е взето предвид ангажимента на България като държава-член на ЕС и НАТО да допринася за стабилността в региона на Югоизточна Европа и в контекста на европейската солидарност.


С разрастването на бежанската криза нарастват и страховете на обществото спрямо потока от мигранти. 63% от българите смятат бежанците за опасност за страната ни, а 34 % не виждат заплаха. В същото време и Българската православна църква излезе с позиция за кризата с бежанците.


"Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство в никакъв случайне трябва да допуска в страната ни повече бежанци" се казва в позицията на Светия синод.