Бизнесът сезира Цацаров за скрита приватизация в енергетиката

Портфейл

30-09-2015, 15:55

Снимка:

©МИЕ

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Т. нар. американски централи от държавни са станали собственост на инвеститорите

Работодателските организации сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за непрозрачни процедури и скрита приватизация в енергетиката. Бизнесът доказва как през годините т.нар. "американски централи" "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" от държавни са станали собственост на инвеститорите. Прокуратурата вече работи по някои от сигналите съвместно с експерти от работодателските организации.


Ръководствата на Българската стопанска камара, на Асоциацията на индустриалния капитал, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Търговско-промишлената палата внесоха три сигнала до главния прокурор. В първия се сезират американските централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и договорите, чрез които са отдадени на инвеститорите в ущърб на държавата.


Резултатът е над 330 милиона лева годишно, които сега индустрията плаща през таксата "задължение към обществото" само за електроенергията от тези централи, посочи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Другите два сигнала засягат ВЕИ-тата и решение на КЕВР, което работодателите атакуват. Работодателските организации ще настояват за прекратяването на тези договори и за връщането на цената на тока за бизнеса на нивата от преди 1-ви август тази година.


Развитието на работата по сигналите бизнесът ще прослед на нова среща с главния прокурор Сотир Цацаров. На 10-и ноември двама експерти на работодателските организации също ще участват в работата на прокуратурата.