Руският парламент праща военно-въздушни сили в Сирия

Свят

30-09-2015, 15:38

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Великобритания скочи срещу решението на Думата

Депутатите в горната камара на руския парламент единодушно разрешиха разполагането на руски военни в чужбина. 162 сенатори са гласували "за" искането на президента Владимир Путин. Началникът на кабинета на руския президент Сергей Иванов поясни, че разрешението се отнася за Сирия и е само за операции на военно-въздушните сили, предаде БНР.

Броят на руските граждани, които за голямо съжаление се включват в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава", расте не с дни, а с часове. Затова смятаме за целесъобразно да действаме превантивно, в чужбина, а не да бягаме от проблема.


Иванов категорично отхвърли вероятността от руска сухопътна операция в Сирия и уточни, че Башар Асад изрично е поискал военна подкрепа от Москва.


Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обоснова разрешението за употреба на военна сила в Сирия:


"Липсата на координация с редовната сирийска армия прави безполезни въздушните удари на други страни. Не само че не успяват да разгромят "Ислямска държава", но дори не могат да спрат завземането на нови територии. Русия единствена ще се бори с терористите законно".


Главната цел на руското военно присъствие в Сирия е борбата с тероризма и подкрепа за армията на Башар Асад, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че само Русия ще участва в борбата в Сирия срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" на законни основания. Песков се аргументира, че провеждането на такива операции е възможно само на базата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН или по молба на законните власти в съответната държава.


Британският външен министър Филип Хамънд разкритикува решението на руския парламент да изпрати военни в Сирия. "Докато Путин подкрепя този режим и той участва в незаконното, и ужасно неморално поведение на режима в Дамаск", каза той. Хамънд отново повтори позицията на Великобритания, че Асад може да остане на власт докато се намери политическо решение на конфликта.


В същото време Сирийският център за наблюдение на човешките прави съобщи, че най-малко 27 души са загинали при въздушни удари на сирийската армия в западната провинция Хомс. Сред жертвите са и шест деца, ранените са десетки, посочват от неправителствената организация.