ДАНС прави спецзвено за обработка на личните данни на авиопасажерите

Политика

30-09-2015, 14:29

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

С цел предотвратяване, разкриване и преследване на тежки престъпления, реши МС

Министерски съвет одобри създаването на специализирано звено към ДАНС за събиране и обработка на лични данни за лицата, пътуващи със самолет.
Агенцията ще има достъп до данните за контакт със съответното лице, датите и маршрута на полета, информацията за начина на плащане, за билета и багажа на пътниците.


Информацията ще се обработва само с цел предотвратяване, разкриване и преследване на тежки престъпления, и при спазване на закона за личните данни, съобщават от МС.
Създаването на звеното обаче "изпреварва" законодателните промени, които кабинетът възнамерява да предложи в Закона за ДАНС и които тепърва ще бъдат разглеждани в Народното събрание.


Събирането на лични данни за пасажерите на самолети е казус, по който в момента няма общо решение в Европейския съюз, а дебатът беше подновен с нова сила след атентатите в Париж през януари, припомня уебкафе. бг.
През юли две комисии в Европейския парламент одобриха на първо четене проектозакон за събирането на данни за пасажерите на авиокомпаниите в целия ЕС.


Предложението на ЕК предполага службите за сигурност в страните от ЕС, включително Интерпол, да имат правото на достъп до 60 различни категории данни, в това число информация за контакт, маршрути, IP-адреси, хотелски резервации, информация за кредитни карти и др.


Целта на разширения достъп на службите до лични данни е предотвратяването на навлизане на съмнителни лица на територията на ЕС и трансграничното проследяване на терористи.


Ръководителят на Европейския надзорен орган по защита на данните Джовани Бутарели, обаче, разкритикува остро плановете за "масово, немотивирано и всеобхватно събиране на лична информация за пасажерите", като ги определи за "неразумни и необосновани".