Г-7 и монархиите от Персийския залив заделят близо $2 млрд. за ООН

Свят

30-09-2015, 10:31

Снимка:

©vesti.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хуманитарните агенции на организацията ще ги транслират към бежанските потоци

Групата от седемте развити държави Г-7, както и богатите монархии от Персийския залив, обещаха общо 1,8 милиарда долара на агенциите на ООН, които подпомагат сирийските бежанци.


"Ние се споразумяхме да осигурим заедно 1,8 милиарда долара на агенциите за международна помощ на ООН, по-специално на Агенцията за бежанците на ООН и на Организацията по прехрана и земеделие", обяви пред журналисти германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.


Този ангажимент бе обявен в Ню Йорк след среща на външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати с техни колеги от Кувейт, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, както и с министри от други европейски страни.


Решението последва заявлението на генералния секретар на ООН Бан Ки-муун, който заяви, че хуманитарните агенции на ООН са "във фалит". Той каза това по време на откриването на годишната сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.


Международната общност е изправена пред най-тежката миграционна криза от времето на Втората световна война. Броят на хората, напуснали домовете си и бежанците заради многобройните конфликти по света достигна рекордно ниво от 60 милиона души.


Една от основните причини за миграционната криза - войната в Сирия - ще бъде в центъра на обсъжданията в ООН днес.


Русия ще председателства заседание на Съвета за сигурност, на което ще се обсъдят начини за борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
Самият Бан Ки-Муун организира и отделна среща на върха за мигрантската криза в кулоарите на Общото събрание, за да бъде определен световен отговор на глобалната мигрантска криза.


ООН отправи искане за рекордните 20 милиарда долара, за да посрещне нуждите си през тази година пред лицето на кризата с миграцията. Това е шест пъти повече отколкото преди десет години.