Борсата за ток тръгва на 8 декември

Портфейл

30-09-2015, 06:04

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Т. Петкова: От 1 януари КЕВР няма да определя цената на тока

Енергийната борса в България ще стартира на 8 декември. Това стана ясно на конференция, организирана от дъщерната на БЕХ компания, която e оператор на борсата. Плановете са до края на октомври да се приемат законови поправки, които да променят сегашния модел на търговия, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Дотогава и КЕВР трябва да приеме нови правила за търговия.
Всички производители и доставчици на ток ще трябва да се регистрират на борсата и да плащат такси за участието си на нея, което може да доведе първоначално до леко увеличение на цените, предупредиха участници в конференцията.
КЕВР трябва да приеме и специална методика за компенсиране на централите, които в момента продават енергията си по преференциални цени с дългосрочни договори. Такива са ВЕИ централите и американските тецове. След старта на борсата те ще продават тока си на нея по пазарни цени, а за разликата ще бъдат обезщетявани от новия фонд "Сигурност на електроенергийната система". Той се пълни с 5-процентни отчисления от продажбата на ток на всеки производител и парите от продажбата на парникови емисии.
За бита предстои тепърва да се реши кога може да излезе на свободния пазар, т.е. всеки абонат да си избира доставчик на ток. Очаква се до края на годината Световната банка да предложи модел, каза Петкова.

По-късно пред bTV  Петкова обясни : "Пълната либерализация на българския енергиен пазар е приоритет на това правителство. След 1 януари 2016 г. цената на електрическата енергия ще се определя от единствения обективен критерий – пазарът, от търсенето и предлагането. Колегите от КЕВР няма да имат такава роля. „Няма един по-обективен критерий от пазара”, допълни Петкова и заяви: „БЕХ през август сключи договор със Световната банка за модел за либерализация на българския енергиен пазар. БЕХ е финансов холдинг, който събира своите приходи от дружествата, които управлява. Основното спасение за българската енергетика е либерализацията, въвеждането на пазарните механизми. Така ще бъде елиминирана регулаторната рамка, в която системата работи".
Петкова добави, че предстоят законодателни промени, които да определят статута на НЕК.
Теменужка Петкова заяви, че с въвеждането на независимата електроенергийна борса, ще се предлагат по-добри оферти както на битовите потребители, така и на индустрията. „Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Не мога да поема ангажимента да определя каква ще бъде цената на електроенергията. Но практиката на съседните страни сочи, че първоначално е имало леко увеличение на цените, след което те са спаднали рязко под нивото преди либерализацията”.
Според Петкова всеки представител на индустрията е добре дошъл, стига да има добри намерения да помогне на енергийната индустрия.
На въпрос дали високата цена на тока у нас основно се генерира от ВЕИ-тата и американските „Марици”, Петкова отговори: „По отношение на темата с ВЕИ производителите трябва да е ясно следното. На първо място това са отношения между тях и българската държава, определени на базата на закона. Вероятно проблемът е в това с какви темпове се е дало на тези ВЕИ производители да инвестират в отрасъла”.
Енергийният министър поясни, че всеки производител, който е на енергийния пазар, трябва да бъде „осветлен”.
Петкова заяви, че е уверена, че след няколко години България ще е в състояние да задоволява енергийните си потребности със собствен добив. Увереността на министъра идва от последните проучвания на газ в района на Силистар. „Няма опасно и нещо притеснително по отношение на методите, които се използват за проучване”, поясни Петкова.