Тестове ще проверяват устойчивостта на полицаите срещу подкуп

Политика

29-09-2015, 17:32

Снимка:

nbcmiami.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

МВР въвежда система от мерки срещу корупцията в структурите си

МВР въвежда проверки на имуществени декларации на служители и тестове за интегритет като част от мерките за ограничаване на корупцията в системата. Това обявиха днес зам.-министрите Филип Гунев и Цвятко Георгиев на нарочна пресконференция, предаде БГНЕС.


Част от предприетите мерки трябва да влязат в сила до пролетта на 2016 г., обяви зам.-министър Гунев. Всички 47 000 служители попълват имуществена декларация, но те се проверяват само при сигнал. Намерението на МВР е да систематизира тези проверки по подобие на тези, които прави Сметната палата.


Друга мярка са т. нар. тестове за интегритет. Гунев посочи, че от 2 месеца се разработват вътрешни правила с тестовете, ще се проверява устойчивостта на служители при получаване на подкуп, т.е. как реагират в такава ситуация. На тези тестове първо ще минат служителите на КАТ и Охранителна полиция. Част от мерките предвиждат и ротация на служителите. Преди да се случи това обаче, ще има пилотно въвеждане, за да се отстранят евентуални проблеми. Ротацията ще бъде въведена и за служителите на Гранична полиция.


В МВР ще бъдат въведени и 32 електронни услуги, които също ще намалят административната тежест. Те ще обхванат КОС и КАТ.


Друга мярка е информационната сигурност. Това се налага, тъй като през годините от различни нива в МВР има изтичане или търгуване с информация. Пример за това е скандалът "Червеи”. Финансирането за тази информационна сигурност е със средства от Европейската комисия по линия "Кибернетична сигурност”.


Въвеждането на система от принципи за изследване, т. нар детектор на лъжата е друга мярка на МВР срещу корупцията, като идеята е да се използва по-ефективно и постоянно. Гунев посочи обаче, че за това е необходимо да се назначат служители, а пък средства за това няма. От МВР искат до края на годината да очертаят дългосрочни мерки за повишаване мотивацията на служителите.


"Парите са само част от проблема”, заяви Гунев като обясни, че ще се мисли за други възможности за повишаване на мотивацията за кариерно развитие.


Предвидени са и структурни реформи, за да се ограничи възможността за корупция и ще се работи активно с Митниците и НАП, като се създаде система за работа, която ще автоматизира процесите и ще помогне за преодоляването на корупционните практики. Въвеждането на тази автоматизация също ще се изпълни със средства от еврофондовете, като до края на годината ще има обявена и обществена поръчка.


По отношение на КАТ, Гунев заяви, че в 120–140 автомобила ще бъде въведено автоматизирано видеонаблюдение (нещо, което на практика е почти осъществено, б.р.). Ще бъдат въведени мерки, които да автоматизират дейността при налагане на глоби и плащането им. Всъщност целият процес ще бъде автоматизиран, а всички служители на КАТ ще бъдат оборудвани с таблети.


Идеята е да бъде ограничено писането на актове, а на момента да бъдат издавани електронни фишове, както и да има електронна връзка с НАП в момента на издаване на фиш. След като бъдат въведени промените, ще се премине и към отпадане на синия талон към шофьорските книжки.


При регистрацията на автомобили искат да отпадне възможността за плащане за специални номера, както и да се въведе услугата "Едно гише”, за да се улесни процесът на регистрация.


Мерките за охрана на обществения ред предвиждат да се въведат камери, които полицаите да носят върху себе си, като това отново ще стане с европейски средства.