Митов обсъди с полския си колега ремонта на МиГ-овете

Политика

29-09-2015, 15:22

Снимка:

©Любомир Спиров

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обеща рамо на македонския външен министър за инфраструктура, транспорт и енергетика

Миграционната криза и необходимостта от търсене на алтернативни решения обсъдиха министърът на външните работи Даниел Митов и полския му колега Гжегош Схетина в рамките на Общия дебат на 70-ата сесия на ОС на ООН. Поставен беше въпросът за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ-29.


Министър Митов изтъкна, че трябва да се работи за финансиране на миграционни центрове извън Европейския съюз, като Турция, Ливан и Йордания имат най-голяма нужда от съдействие.


Даниел Митов се срещна и с колегата си от Република Македония Никола Попоски. Сред основните теми, които двамата обсъдиха, бяха мигранционната криза, Договора за добросъседство и общи инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти. Стана ясно, че работната група, която се събира във връзка с Договора за добросъседство, ще се събере скоро в София.


Обмисля се и организацията на бизнес форум между двете държави. Министър Попоски поиска от министър Митов поддръжка за изграждането на Коридор 8 с европейски средства. Даниел Митов заяви, че с удоволствие ще помогне от българска страна. Това беше част от възможностите, които двамата министри обсъдиха във връзка с трансграничното сътрудничество.


Митов обясни и приоритетите на България по инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти.
"Ние ще ви помагаме и на вас да строите", каза Митов.


Министър Митов запозна министър Попоски с актуалната ситуация с миграцията и високо оцени сътрудничеството с Турция. Никола Попоски от своя страна изрази силното си безпокойство от миграционната криза и големия бежански поток, който минава през страната. Двамата министри обсъдиха и ситуацията в Сирия, както и международните усилия за разрешаване на кризата там.


Министър Митов запозна и колегата си Попоски с идеята за зони за сигурност за бежанци в Сирия, за които трябва международно съгласие. И двамата министри се обединиха около мнението, че трябва да се завиши наказателната отговорност за трафик на хора.