"Шел" ще проучва за нефт и газ в блок Силистар

Портфейл

29-09-2015, 13:50

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Компанията ще вложи в проучвания 18.6 млн. евро и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро

Компанията "Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.", е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар" в дълбоко Черно море. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитиран от "Труд".


"Шел" ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, съобщиха от Министерството на енергетиката.


"Роял Дъч Шел плс" - компанията-майка на "Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.", от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. "Шел" познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.


Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи.


Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост. В напреднала фаза е и проучването в блок "Хан Аспарух", за което бе сключен договор през 2012 г. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в него.