Само 3% са висшистите бежанци у нас, 80% са малограмотни

Политика

29-09-2015, 12:33

Снимка:

kanal3.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Страхът от бежанците се надига от една крайно дясна вълна

Родителите не желаели да дават децата си в наши училища на този етап

Бежанците към момента на база на подадените молби за закрила, са основно от Сирия, после от Ирак, от Афганистан, има 300 души и от Пакистан, заяви по БТВ Никола Казаков, шеф на Агенцията за бежанци. Броят на иракчаните се е увеличил близо 4 пъти, посочи той.


"Факторите затова са свързани с положението в Ирак, това са хора от райони на военни действия, но има и други, чисто икономически емигранти. Целта ни е да отсеем икономическите от търсещите закрила. Всички твърдят, че бягат от войната, но при интервюто нещата се изясняват. Като се констатира, че човекът е икономически емигрант, отказваме закрила", поясни Казаков.


"Капацитетът на Агенцията е запълнен на 48%, общият капацитет е над 5 000 места, има още фонд за запълване. Отделно имаме готовност до 6 500 души. Разпределянето от Европа по квоти ще се случи по изграден механизъм, ще има обучение в Брюксел на наши експерти, ще се вземат хора от Гърция и Италия - около 800 души общо", разясни специалистът.


По думите му - с начално образование, с основно и без са около 80%, само около 3% са с висше. На този етап родителите не желаели да записват децата си в български училища.