Момичетата на Нешич падат с 2:3 от Беларус

Националките отпаднаха рано от европейската надпревара в Белгия и Холандия

България приключи участието си на Евроволей 2015 след нова загуба в тайбрек – този път от състава на Беларус с 2:3 гейма (21:25, 23:25, 25:14, 25:20, 11:15) и след 3 поражения отпадна от турнира. Такава бе съдбата ни и на предишните 2 европейски в Италия и Германия, когато отново не успяхме да прескочим първата фаза. Селекционерът на нашите Драган Нешич направи 2 промени в сравнение с двубоите срещу Русия и Хърватия – Петя Баракова започна на мястото на Лора Китипова като разпределител, а Нася Димитрова вместо Габриела Коева в центъра. Останалите на игрището бяха Емилия Николова, Христина Русева, Добриана Рабаджиева, капитанът Елица Василева и либерото Мария Филипова. Като смени на полети се появиха още Лора Китипова, Ева Янева и Габриела Коева.

Националките ни поведоха с 3:1 в началото на двубоя след отлична контра и блокада на Нася Димитрова, но последва изравняване след поредното лошо посрещане на Василева. Волейболистките ни пропуснаха 2 пъти възможността да реализират контри и Беларус беше напред при първото техническо в гейма – 8:7. Все пак след паузата набързо обърнахме нещата в наша полза, но след две видеоповторения на спорни моменти, все в полза на белорускините, и ас в зоната на Василева резултатът беше изравнен. След това момичетата на треньора Пьотър Хилко задържаха преднината си и до второто техническо – 16:15. Волейболистките ни пропуснаха уникален момент да поведат при 18:18, като не успяха 4 пъти да завършат прехвърлени в нашето поле топки. Грешка на Русева в атака и блокада срещу Елица Василева и 3 точки повече за Беларус – 21:18. Нова елементарна грешка при прехвърлена топка в нашето поле и нова точка за съперничките – 23:19. След това за тях не представляваше трудност да приключат първата част с 25:21.

И втората част започна с грешки в нашето поле и Беларус поведе с 4:1. Баракова се завърна на полето отново като разпределител и резултатът беше изравнен при 5-ата точка, а след атака на Елица Василева дори поведохме. Последваха нови несигурни отигравания на посрещане и в атака и 8:6 за белорускините. Нов ас в ръцете на Елица Василева и 11:8. След ас на Русева и блокади на Емилия Николова и Нася Димитрова направихме обрат – 16:14 при техническото. Серията продължи и треньорът Хилко взе прекъсване. След две грешни решения на Баракова Нешич я замени отново с Лора Китипова, но спадът в нашата игра продължи и Беларус обърна нещата в своя полза – 19:18. Въпреки смените – Ева Янева на мястото на Рабаджиева и Габриела Коева на мястото на Нася Димитрова, разликата нарасна на 3 точки – 21:18, 22:19 и 23:20. Ас в зоната на Ева Янева и Беларус стигна до геймбол, а след 2 поредни точки за нашите Пьотър Хилко взе втората си почивка в гейма. Контра на Емилия Никилова върна ингригата, нашите дори имаха възможност да изравнят, но Ева Янева беше спряна от блокадата на противника – 25:23 и 2:0 за Беларус.

Притиснати до стената нашите натиснаха съперника и успяха да направят сериозна разлика в точките в 3-тия и 4-тия гейм, които спечелиха съответно с 25:14 и 25:20, не без помощта и на треньора на Беларус, който извади от игра голяма част от титулярните си състезателки. В тези два гейма добре се включиха Ева Янева и Лора Китипова.

Тайбрекът обаче не започна добре за българките – 2:0 и 5:1 за противничките ни. Нешич взе почивка, която помогна на националките ни да се успокоят и да намалят разликата само на 1 точка. Все пак след успешна атака на Кавалчук смяната на полетата дойде при 8:6 за бившата съветска република. Последва нов щурм за нашите волейболистки, които пак с неистови мъки успяха да изравнят при 10:10. Пропуснахме две нови възможности за брейкточки и логичното се случи – Беларус поведе отново с 2 – 12:10. Напрежението в нашия отбор си пролича в последните разигравания и белорускините взеха победата след 15:11 и 3:2.