Следващата бежанска вълна ще е от Йемен

Свят

29-09-2015, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

21-милионното население е на ръба на оцеляването под безразличния поглед на международната общност

Йеменците са следващите милиони клетници, които ще потропат на портите на зяпналата от ужас Европа, пише standartnews.com. Половин година след като водената от Саудитска Арабия военна коалиция започна бомбардировките в Йемен, 21-милионното население е на ръба на оцеляването под безразличния поглед на международната общност.

84 процента от жителите спешно се нуждаят от хуманитарна помощ, отбеляза наскоро в свой доклад британската неправителствена организация "Oxfam". По официални данни над пет хиляди са убитите и 25 хиляди ранените досега в конфликта, повечето от тях цивилни. Над 1,5 млн. йеменци са напуснали домовете си. По сведения на ООН 12,6 млн. са застрашени от глад, след като саудитските окупатори сложиха ръка върху пристанищата, откъдето се внася 80 процента от храната за вътрешността на страната. Почти цялото население

страда от липса на вода и елементарно медицинско обслужване. Големи тълпи йеменски бежанци не се забелязват все още на Стария континент, защото спасяващите се от войната няма откъде да минат - от едната страна е 1500-километровата граница със Уахабитското кралство, която е заградена и строго охранявана от саудитски граничари. Пътят към Оман пък минава през провинции, контролирани от "Ал Кайда на Арабския полуостров" /АКАП/. Увеличават се спасяващите се по море през протока Баб ал Мандеб към Сомалия и Джибути, съобщава ВВС.

Повод за нападението над най-бедната арабска държава стана успехът на въстанието на хутите, което тръгна от северната част, завзе столицата Сана и достигна до стратегическото южно пристанище Аден. През януари саудитските спецчасти освободиха пленения президент Абдрабух Мансур Хади и го отведоха в Риад.

На 26 март Саудитска Арабия изпрати първите F-15 да посипят с бомбен килим позициите на бунтовниците - изповядващи зайдитското течение на шиизма. Миналия месец в централната част на Йемен пък бе въведен военен контингент от 5-7000 арабски войници.

Освен саудитците в окупацията присъстват солидно и Обединените арабски емирства, които изпратиха в Аден 3-хилядна бронирана бригада, окомплектована с френски танкове "Леклерк".

В съюзническата армия участват също 1000 катарски войници и по-малък брой бойци от Мароко, Судан, Египет, Йордания. Съседен Оман отказа да се включи, парламентът в Пакистан пък дипломатично отклони поканата на сунитската коалиция.
Саудитският крал Салман и неговият любим син, военният министър принц Мохамед бин Султан, решиха да атакуват съседната страна с твърдото убеждение, че зад въстанието на хутите стои Иран.
Властниците в Рияд са силно обезпокоени, че около тях се затяга шиитският обръч който започва през Техеран и минава през Багдад, Дамаск и Ливан. Отскоро тази коалиция има могъщия гръб на Русия. Отделно саудитците вече са в състояние на открит джихад с ширещата се в съседен Ирак Ислямска държава. Муджахидините на самозвания халиф Ал Багдади вече извършиха поредица от нападения срещу саудитски военни постове по границата. ИДИЛ детонира и три "живи бомби" в саудитски джамии посещавани от шиити и военни.

Бойните авиации на петролните монархии, въоръжени с последни поколения американски и британски бомбардировачи, не срещат никаква съпротива, тъй като хутите не разполагат с противовъздушна отбрана. За сметка на това шиитските милиции на земята боравят с модерно американско оръжие, взето от военни складове на разпадналата се йеменска армия.Противотанковите им ракети успешно поразяват танковете "M1 Ейбрамс" на саудитците, както се вижда от разпространените от тях пропагандни клипове. Временен съюзник на шиитските милиции е Националната гвардия, останала вярна на бившия президент Али Абдулах Салех. Протичащите под командване на саудитските специални части военни действия напредват към столицата Сана въпреки яростната съпротива на хутите.

Непосредствената заплаха е, че насред междуособиците южната част на Йемен може да попадне в ръцете на АКАП. Считан за най-опасния клон на терористичната мрежа на Осама бин Ладен, АКАП стои зад някои от най-кървавите атентати - взривяването на самолетоносача "Коул" в Аденския залив, вдигането във въздуха на редица западни посолства, както и зад последната касапница в редакцията на "Шарли ебдо" в Париж. Все повече стават данните, че саудитците привличат за свои партньори в Йемен именно кадрите на джихадистката групировка.

Официалната връзка бе потвърдена през юни, когато марионетното правителство на президента в изгнание Хади, командвано от Рияд, изпрати на мирни преговори по линия на ООН в Женева като свой представител Абдел Уахаб Хумайкани. От 2013 г. Кумайкани присъства в "черния списък" на САЩ с терористи и според американските власти е високопоставен спонсор на "Ал Кайда" и освен това се занимава с вербовка на муджахидини, пише "Хъфтингтън Пост". Темата е особено чувствителна за Вашингтон, които официално потвърдиха, че помагат с разузнавателна информация и логистична помощ подетата от Саудитска Арабия война.

В последния месец малцината намиращи се в Йемен неправителствени организации и медии съобщиха, че бомбардировките се засилват, бързо нарастват и цивилните жертви. Жител на Сана свидетелства, че саудитските самолети бомбардират близо час, след което изведнъж спират и когато хората тръгнат към бомбоубежищата, отново се връщат да ударят. При поредната трагедия вчера бомба уби 27 души, празнували сватба в село Вахиджа на брега на Червено море.

Катастрофата в Йемен макар и трудно вече привлича вниманието на световните медии и хуманитарни организации. "След пет месеца Йемен ще изглежда както Сирия след пет години война", предупреди шефът на Международния червен кръст Петер Маурер.

Вниманието на Великите сили обаче изглежда изцяло заето с ребуса - Башар Асад и/или ИДИЛ. Причините да не се обръща внимание на саудитската авантюра, въпреки потенциално тежките последствия за Европа и света, са ясни - Саудитска Арабия е най-големият купувач на западно оръжие. При президента Буш американците продадоха въоръжение за 30 млрд. долара, а досега при Обама - за 40 млрд. Пресата на Албиона се шегува, че Саудитска Арабия разполага с повече британски изтребители, отколкото има в британската армия. Освен това Уахабитското кралство се смята за стратегически съюзник на Запад в противопоставянето му с Русия за подсигуряването на ниска цена на петрола на световните пазари. Засега нито една от воюващите страни не взема превес, а усилията за мирни преговори пропадат. Дали войната ще спре, или ще се разгърне до потенциално глобален конфликт между сунити и шиити, с потенциалната намеса на САЩ, Русия и Израел, ще стане ясно близките месеци.