Алфа Рисърч: 63% от българите считат бежанския поток за опасност

Общество

28-09-2015, 17:46

Снимка:

stokesentinel.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Страхът от бежанците се надига от една крайно дясна вълна

0,9% признават, че проблемът не ги интересува

Близо 63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Това обяви социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", като се позова на данните от последното проучване на агенцията.

"Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, 82% - да се усили оградата по границите., т.е. има силна подкрепа за рестриктивни мерки", обобщи Димитрова.

Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците – 75%.

"За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват - 44,5% от респондентите", посочи Димитрова, цитирана от БТА. За пълно затваряне на границите настояват 11 процента. Обратния вариант - да се приемат бежанци без ограничения, одобряват 3,7%. Според данните българите категорично не подкрепят отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците. Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. "По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи", отчита "Алфа рисърч".

Според резултатите от проучването, 63% поддържат квотите, 34% са против. Че ще се справим успешно с проблема смятат 17,1%, ще се справим бавно - 43,3%, няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа отговарят 36,3%.

Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения. "Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът. Без да правим съпоставка, ще добавим към тази информация гласовете на Вас – 911 от нашите читатели, гласували в анкетата на iNews за бежанците. Най-голяма част от гласувалите – 34,4% са на мнение, че страната ни не бива да приема повече бежанци, защото и без това малцинствата у нас създават проблеми.

23,7% също са против у нас да идват още чужденци, но с по-умерения мотив, че България просто не може да им помогне. 13,1% открито заявяват, че са против бежанците, само защото са от друг етнос и с други религиозни убеждения, а други 13,7 са подходили по-шеговито към проблема, като са посочили, че и те искат да ползват убежище в Германия и да се възползват от щедростта на канцлера Меркел. Само 7,9% смятат, че страната ни задължително трябва да приеме чужденците, които бягат от конфликтите, а 5,3 са готови да им протегнат ръка, но само при условие, че можем да си го позволим. 1% смятат, че щом Европа казва, България трябва да се съобрази да приеме бежанци, а 0,9% признават, че бежанците не ги интересуват.