Красен Кралев: Имаме възможност да стигнем до финалната четворка на европейското първенство

Факт е, че деца от осем столични училища успяха да се докоснат до магията на волейбола

Министърът на спорта Красен Кралев се включи в Мини Евроволей 2015, което бе част от промоцията на започващото на 9 октомври Европейско първенство по волейбол за мъже. Шампионът на Стария континент ще бъде излъчен на 18 октомври в „Арена Армеец”. Именно в столичната зала се проведе и мини европейското – за деца от 5-и до 7-и клас от софийски училища, представляващи държавите, които ще играят на голямото първенство у нас. След като връчи наградите на победителите, Красен Кралев даде интервю за децата, спорта, волейбола и предстоящото Европейско първенство за мъже в България и Италия.


- Господин Кралев, намираме се в пълна зала с деца, играещи волейбол на Мини Евроволей 2015. Хареса ли ви обстановката?

- Да! Най-важното е промоцията на Европейското първенство 2015 и това, което децата направиха в този ден – истински празник. Факт е, че деца от осем столични училища успяха да се докоснат до магията на волейбола и да почувстват атмосферата на такъв турнир. Получи се чудесно състезание, имаше много емоции. Надявам се децата да са останали доволни, да запалят и свои съученици за волейбола, свои приятели, които да влязат в залата и да спортуват. Това е пътят. България винаги е имала традиции във волейбола, този спорт е един от най-обичаните от българите. Тайната на добрата школа е в добрата селекция – колкото повече деца участват, толкова по-голям е шансът да се намерят новите таланти. Ясно е, че по-голямата част от тях няма да бъдат професионални играчи, но пък ще получат любов към спорта, двигателни навици и физическо образование, което ще помогне да растат като здрави българи. Този турнир прекрасно се вписва в част от програмата за здраво поколение на България.

- А къде да спортуват тези деца?

- Има много зали. Правим още в момента. Това е единственото правителство, кабинетът Борисов, което строи зали! Колкото са ни възможностите... Ако не беше се прекъсвал мандатът за година и половина, щеше да има още повече зали. Виждате, че се направиха много неща, но няма отбори. Ето има зала в Пловдив, във Варна, в Русе... Сега самите общини трябва да се активират и да подкрепят спорта на местно ниво. Да развият отборите и масовата дейност. Залите да бъдат достъпни за повече хора, не само за професионалните отбори. Да са достъпни за част от училищните отбори и за аматьорите, за да може да се изгради вълна от младежи, които да са запалени по спорта и волейбола в частност.

- Не смятате ли, че сред подрастващите трябва да има повече такива прояви като Мини Евроволей?

- Да, разбира се. Това е основно нещо. Не само федерацията, но и клубовете трябва да бъдат ангажирани, а също и общините. В тях е ролята. Да не забравяме, че общините имат големи бюджети за спорт, така че да ги посъветваме да не забравят, че трябва да отиват и при децата. Защото, ако не се отделят пари за децата, впоследствие няма да има състезатели за професионалните отбори.

 
- А как ще накарате общините да отделят повече средства за детско-юношеския спорт?

- Има начини. Ще ги стимулираме. С пропагандна работа. Със законодателни промени. С разяснителни разговори и други... Аз затова не съм се спрял, обикалям страната, срещам се с клубове, срещам се с ръководители на общини, с кметове, обсъждаме проблемите. Съветвам ги, че трябва да обръщат повече внимание на детско-юношеския спорт и училищния спорт. Това е истината... И аз мисля, че с новите законодателни промени, които се приеха за училищното образование преди 2 седмици - да вкараме учители по физическо в часовете от първи до четвърти клас и треньори по различни видове спорт от първи до дванадесети клас, направихме много сериозна крачка в тази насока. Хората още не осъзнават каква промяна е предприета, но бавно ще се появяват резултатите. Може би ще ни трябват от пет до десет години, за да се видят тези резултати. Аз съм убеден, че това е революция в училищното образование и в отношението на образователната система към спорта въобще.

- А самите училища как приемат тази промяна?

- В по-голямата си степен са доволни. Защото не всички начални учители и учителки имат възможност да преподават физическо. Не споря за образователния ценз, а за физическа възможност, а дори за любов към спорта. Знаем, че битката е за хорариуми, за изпълнение на часове, нещо което няма нищо общо със здравето на децата. И затова министър Танев се съгласи да намалят хорариумите на началните учители и всички да направим компромис, за да се стигне до тази реформа, която  е нужна. Пак казвам - това е едно от най-важните неща, които през тази година парламентът е приел, защото става въпрос за здравето на нацията.

- Ще се възвърне ли силата на ученическите първенства от преди двадесет години, когато това бе много престижен форум?

- Това е идеята. За да има ученическо първенство, трябва да има ученически отбори. За отбори пък е нужно да има и треньори в училище. Да създадат  тези отбори и да има специализирани занимания по конкретен вид спорт. Когато децата се занимават и тренират, съвсем естественото продължение е да се сформира отбор. А тези отбори да търсят поле за изява. Да се получи истинско ученическо първенство, да има междуградски училищни първенства и национални ученически игри. Да се участва на Световни ученически игри, които ние финансово поемаме. От тази година се финансира участието на най-добрите български отбори на Световните ученически форуми. Деца вече участваха на такива състезания с държавна подкрепа и са много доволни. Тази година и бюджетът за ученически спорт ще е по-голям. Но за да има отбори, ключът е пращане на треньори в училищата.

 
- Отборът на България  завърши на четвърто място на Мини Евроволей 2015. Има ли някакъв знак според вас?

- Дай боже! Дано да стигнем до финалната четворка на Европейското първенство за мъже. Мисля, че имаме възможност за това. Ако победим Германия в първия мач, от там нататък  смятам, че ще продължим с лекота и се надявам да вървим напред.

- Вие ще присъствате ли на Евроволей 2015?

- Да, естествено. Ще подкрепям отбора в „Арена Армеец” и пожелавам успех на момчетата.